kazna do godine dana / Ruski zastupnici prihvatili zakon: Zatvor za sve koji ne žele demantirati 'lažne informacije'

Image
Foto: AP

Oporbeni aktivisti u Rusiji već godinama upozoravaju da Kremlj želi staviti pod kontrolu društvene mreže

18.9.2018.
15:50
AP
VOYO logo

Ruski zastupnici su u utorak glasovanjem prihvatili zakon koji predviđa do godinu dana zatvora za glasila i fizičke osobe koji ne žele povući ili demantirati informaciju koju sud ocijeni lažnom. Na temelju nove inačice članka 315 Kaznenog zakona, prekršitelji koji odbiju povući ili demantirati "lažne informacije" koje takvima ocijeni sud, bit će kažnjeni novčano (630 eura) i zatvorom do godinu dana.

Tekst koji je objavljen na mrežnoj stranici pravo.ru odnosi se na fizičke i na pravne osobe te na korisnike društvenih mreža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O nacrtu zakona koji su zastupnici Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, prihvatili u drugom čitanju, a očekuje ih i treće, glasovat će i senatori, što je u načelu formalnost, nakon čega ide na potpis predsjedniku Vladimiru Putinu.

Kako navodi nevladina organizacija Agora koja okuplja odvjetnike i stručnjake za ljudska prava, u 2017. u Rusiji su 43 osobe osuđene zbog objava na internetu, a lani su osuđene 32. "Prođe li, ovaj novi zakon će biti još jedna ofenziva na slobodu govora u Rusiji", rekla je za AFP odvjetnica Agore, Irina Hrunova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On zacijelo cilja na Navaljnog (bloger i najveći protivnik Kremlja, Aleksej) i njegove objave o korupciji u vrhu vlasti", dodaje odvjetnica.

Oporbeni aktivisti u Rusiji već godinama upozoravaju da Kremlj želi staviti pod kontrolu društvene mreže, jedan od posljednjih prostora u kojemu su kritičari vlasti dosad bili pošteđeni progona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo