'Izvanredan slučaj' / Rusko veleposlanstvo uputilo diplomatsku notu Britaniji zbog pretraživanja zrakoplova

Image
Foto: AP Images

'Granični i carinski službenici pretražili su zrakoplov Aeroflotana liniji Moskva-London-Moskva. To predstavlja izvanredan slučaj', stoji u priopćenju veleposlanstva

31.3.2018.
8:15
AP Images
VOYO logo

Rusko veleposlanstvo u Velikoj Britaniji objavilo je u petak da su britanske vlasti u londonskoj zračnoj luci Heathrow pretražile zrakoplov ruskog avioprijevoznika Aeroflot, a u diplomatskoj noti je zatraženo pojašnjenje tog događaja.

"Granični i carinski službenici pretražili su zrakoplov Aeroflota za letove 2582 /2583 na liniji Moskva-London-Moskva. To predstavlja izvanredan slučaj", stoji u priopćenju veleposlanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štoviše, navode, dužnosnici su pokušali pretražiti zrakoplov bez pristunosti posade, što je kategorički zabranjeno postojećim propisima. Nakon dužih pregovora ipak je dopuštena prisutnost kapetana zrakoplova pri pretrazi, a njenim okončanjem službenici su odbili navesti razloge pretrage.

"Veleposlanstvo je poslalo diplomatsku notu kojom od britanske strane traži pojašnjenje ovog incidenta", stoji u objavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz veleposlanstva poručuju da nemaju drugog objašnjenja, već da je događaj na Heathrowu "na ovaj ili onaj način povezan s neprijateljskom politikom koju britanska vlada provodi prema Rusiji".

Podsjetimo, britanska premijerka Theresa May je ranije ovog mjeseca kazala da je "vrlo vjerojatno" da je Rusija odgovorna za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije u engleskom gradiću Salisburyju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog tog događaja Velika Britanija je protjerala 23 ruska diplomata, a na protjerivanje određenog broja ruskih dužnosnika odlučilo se i 16 članica Europske unije, među njima i Hrvatska, kao i Sjedinjene Američke Države, Australija, ali i države poput Makedonije, Albanije i Ukrajine. 

Sveukupno, donijete su odluke o protjerivanju gotovo 130 ruskih diplomata, a Rusija je kao odgovor u petak protjerala ukupno 59 diplomata iz 23 države, a objavila je da zadržava pravo poduzeti akcije protiv još četiri zemlje.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo