brojne napetosti / SAD i članice NATO-a dižu vojsku u stanje pripravnosti, a ukrajinski predsjednik poručuje: 'Spremni smo na sve'

U Parizu će za stol sutra sjesti Ukrajinci i Rusi, a do kraja tjedna se sastaju i Macron i Putin

25.1.2022.
20:35
VOYO logo

Dok Rusija koja je na granicu nagomilala vojsku i dalje tvrdi da ne planira napad, održava iznenadnu vojnu vježbu na Krimu. Istodobno, SAD i članice NATO-a dižu vojsku u stanje pripravnosti za intervenciju u slučaju rata, dok se u Parizu priprema teren za mir. Ondje će za stol sutra sjesti Ukrajinci i Rusi, a do kraja tjedna se sastaju i Macron i Putin. 

Osam i pol tisuća američkih vojnika spremno je na pokret u slučaju rasplamsavanja sukoba u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To povećava našu spremnost za pružanje potpore NATO-u u slučaju da aktiviraju snage u pripravnosti ili ako se situacija razvije u nekom drugom smjeru'', izjavio je John Kirby, glasnogovornik Pentagona.

U Moskvi zabrinuti tim potezom SAD-a koji optužuju da potiče napetosti. A prst na okidač stavile su i zemlje članice NATO-a. Pojačavaju svoju prisutnost na ruskim granicama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa tako ratni brod iz Danske kreće u Baltičko more. A još nekoliko aviona u Litvu. Francuska šalje svoje vojnike u Rumunjsku. Nizozemski avioni i vojska sletjet će u Bugarsku. Španjolski ratni brodovi uplovit će u Crno i Sredozemno more, a avioni kreću u Bugarsku. SAD je NATO-u na raspolaganje stavio svoju grupu nosača američke mornarice koja uključuje: vojnike, brodove, ratne razarače, 70 zrakoplova i podmornicu. 

Image
politika naoružavanja /

SAD stavlja 8500 vojnika u stanje pripravnosti zbog Ukrajine: NATO želi biti spreman za nepredviđene situacije

Image
politika naoružavanja /

SAD stavlja 8500 vojnika u stanje pripravnosti zbog Ukrajine: NATO želi biti spreman za nepredviđene situacije

Sve to rezultat je sinoćnjeg videosastanka zapadnih lidera - o kojem američki predsjednik ne otkriva mnogo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jedini razlog zašto to ne volim raditi je što nikad ne izvještavate zašto sam sazvao sastanak. A ovo je stvarno važno. Imao sam vrlo, vrlo, vrlo dobar sastanak. Potpuno smo se usuglasili sa svim europskim čelnicima'', kazao je Joe Biden, predsjednik SAD-a.

Potpora zapadnih sila vidljiva je i u tonama oružja koje su stigle ukrajinskoj vojsci. No, Nijemci se i dalje drže svog stava da neće slati oružje. Zato ih je gradonačelnik Kijeva, legendarni boksač Vitalij Kličko, koji je i sam odjenuo vojnu odoru, optužio za izdaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi nikome nismo prijetnja. Ali, ako nas netko napadne, treba nam podrška. Zalihe oružja su također podrška. A ako njemačka Vlada blokira isporuku oružja s Islanda u Ukrajinu, mi to ne možemo razumjeti'', rekao je Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva.

Zapadne je saveznike danas iznenadila vojna vježba 6 tisuća Rusa na granici s Ukrajinom i na Krimu - izvoru ovih dugogodišnjih ukrajinsko-ruskih napetosti. Je li to odgovor Moskve na gomilanje NATO-ovih snaga - još se ne zna. No, ukrajinski je predsjednik još sinoć naciji poručio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sve znamo, spremni smo na sve, nadamo se najboljem i činimo apsolutno sve što je potrebno. Činimo to zajedno s našim partnerima, našim diplomatima, i što je najvažnije - s našom vojskom'', rekao je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Sutra će u Parizu za isti stol napokon sjesti Ukrajinci i Rusi. Uz francuske i njemačke kolege - ovo je, moguće, jedan od zadnjih pokušaja da se oružje spusti i zadrži mir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo