Zaštita civila / SAD i NATO za, Rusija protiv njemačkog prijedloga sigurnosne zone na sjeveru Sirije

Image
Foto: Ap images

Njemačka predlaže sigurnosnu zonu pod međunarodnom kontrolom koja će uključivati i Tursku i Rusiju, no koje će morati prihvatiti sudjelovanje i drugih država

23.10.2019.
18:40
Ap images
VOYO logo

SAD i NATO u srijedu su s oprezom pozdravili njemački prijedlog sigurnosne zone na sjeveru Sirije, čemu se Rusija usprotivila, a izaslanica Washingtona u savezu rekla je da bi europske, a ne američke snage trebale preuzeti odgovornost za nju ako se uspostavi.

Njemačka, tradicionalno nesklona inozemnim misijama, predložila je plan stvaranja zone za zaštitu izbjeglih civila i da nastavak borbe protiv militanata Islamske države. Još uvijek se ne znaju detalji takvog plana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg otkrio je da je razgovarao o prijedlogu s njemačkom ministricom obrane Annegret Kramp-Karrenbauer, a očekuje se da će ona plan predstaviti u četvrtak na regularnom susretu članica saveza u Bruxellesu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozdravljam to da NATO saveznici imaju prijedloge o daljnjem djelovanju", rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije, no i upozorio da bilo kakvo buduće političko rješenje mora uključivati "sve aktere na terenu", što se neizravno odnosi na Rusiju. 

Rusija protiv

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je reklo da nema potrebe za njemačkim planom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu dogovora Rusije i Turske u utorak Ankara je pristala ograničiti svoje vojne operacije na sjeveru Sirije na granično područje koje su turske snage osvojile iz ruku Kurda od 9. listopada, nakon iznenadnog povlačenja američke vojske. 

Iako to znači da će sirijske, turske i ruske snage patrolirati tursko-sirijskom granicom, Njemačka predlaže sigurnosnu zonu pod međunarodnom kontrolom koja će uključivati i Tursku i Rusiju, no koje će morati prihvatiti sudjelovanje i drugih država. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Države NATO-a snažno su kritizirale ofenzivu Turske, također članice saveza, u sjevernoj Siriji, pa ta alijansa pokušava izbjeći javno kritiziranje svoje saveznice, ali i uključivanje u osmogodišnji sirijski sukob. 

Njemački prijedlog nudi potencijalno rješenje, kazali su NATO-vi diplomati, dodavši kako će za njega biti potrebno i odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka veleposlanica u NATO-u Kay Bailey Hutchinson otkrila je da njemački plan uključuje europsku skupinu koja bi bila dio međunarodnih mirotvornih snaga, odbacivši da bi u tome ulogu imao i SAD. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo