stižu promjene / SAD i Velika Britanija poduprli Schmidtove izmjene izbornog zakona BiH

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Bez prethodne najave, Schmidt je u noći u kojoj se prebrojavaju glasovi s općih izbora nametnuo odluku kojom se mijenja način neizravnog izbora zastupnika u federalni Dom naroda

2.10.2022.
21:48
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

SAD i Velika Britanija poduprle su u nedjelju odluku visokog predstavnika za BiH da izmijeni izborni zakon, uz ocjenu kako je bilo krajnje vrijeme da se donesu mjere koje će omogućiti bolje funkcioniranje Federacije BiH i otkloniti mogućnosti blokada kakve su postojale u proteklim godinama.

"Međunarodna zajednica ne može dopustiti da se nefunkcionalnost Federacije nastavi još četiri godine i ne može više vjerovati u prazna obećanja i najave političkih lidera da će ovoga puta pregovarati u dobroj vjeri, praviti smislene kompromise", stoji u izjavi veleposlanstva SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjava je objavljena nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku o promjeni načina konstituiranja Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

Bez prethodne najave, Schmidt je u noći u kojoj se prebrojavaju glasovi s općih izbora održanih u nedjelju nametnuo odluku kojom se mijenja način neizravnog izbora zastupnika u federalni Dom naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
broje se glasovi /

Izbori u BiH: Izetbegović priznao poraz, a Komšić proglasio pobjedu! Ali ipak im je svima Schmidt ukrao show

Image
broje se glasovi /

Izbori u BiH: Izetbegović priznao poraz, a Komšić proglasio pobjedu! Ali ipak im je svima Schmidt ukrao show

Tom su odlukom klubovi konstitutivnih naroda povećani sa 17 na 23 zastupnika, a uspostavljena je kvota od 11 zastupnika iz svakog nacionalnog kluba koji je kvalificiran za predlaganje predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH čime se osigurava zastupljenost legitimnih predstavnika hrvatskih stranaka u tom procesu.

Schmidt je pojasnio kako se time rješava problem "prezastupljenosti" u Domu naroda odnosno poboljšava proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda sukladno presudi Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanik Velike Britanije u BiH Julian Reilly objavio je na svom Twitter profilu kako vlada njegove zemlje u cijelosti podupire odluku visokog predstavnika Schmidta i vjeruje kako će ona doprinijeti boljem funkcioniranju BiH.

"Na žalost, ovlasti visokog predstavnika i dalje su potrebne u BiH. U nedostatku domaće političke volje ili liderstva visoki predstavnik ima važnu ulogu u implementaciji Dejtonskog sporazuma", napisao je Reilly.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo