i dalje uz nato / SAD planira povlačenje postrojbi iz Njemačke koji su ondje od Drugog svjetskog rata

Image
Foto: Olivier Douliery/DPA/PIXSELL

Promatrači u Europi procjenjuju da se radi o pritisku Washingtona na NATO partnere uoči summita u srpnju

30.6.2018.
13:31
Olivier Douliery/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Američko ministarstvo obrane planira iz Njemačke povući najveći dio svojih vojnika koji su ondje stacionirani od Drugog svjetskog rata, piše Washington Post, a prenose njemački mediji u subotu.

„Zasad se razmatraju mogućnosti potpunog povlačenja najvećeg dijela od oko 35.000 američkih vojnika u Njemačkoj ili njihovo premještanje u Poljsku“, piše Washington Post pozivajući se na izvor u američkom ministarstvu obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideju o povlačenju postrojbi iz Njemačke donio je, kako nadalje piše Washington Post, sam predsjednik Donald Trump tijekom sastanka s vojnim savjetnicima Bijele kuće. Glasnogovornik američkog ministarstva obrane Eric Pahon demantirao je napise o povlačenju vojnika iz Njemačke, ali je istodobno naglasio kako se „uvijek iznova“ preispituje isplativost držanja postrojbi u inozemstvo ali da se ne raspravlja o povlačenju postrojbi iz Njemačke.

„SAD se i dalje stoji uz Njemačku i NATO savez“, rekao je Pahon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promatrači u Europi procjenjuju da se radi o pritisku Washingtona na NATO partnere uoči summita u srpnju. Trump od dolaska na vlast od NATO članica traži da se drže dogovora o izdavanjima za obranu u visini od 2 posto BDP-a. Posebno se na udaru kritika dosad nalazila Njemačka. Američki vojnici stacionirani u Njemačkoj najveći je kontingent vojske SAD-a u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo