Sukob globalnih razmjera / SAD ublažile zabranu korištenja Huawei proizvoda. Osnivač tvrtke: 'Podcjenjuju našu moć'

Image
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT/EPA/Shutterstock

Donald Trump potpisao je izvršnu odredbu usred eskalirajućeg trgovinskog rata između SAD-a i Kine

21.5.2019.
8:40
JEAN-CHRISTOPHE BOTT/EPA/Shutterstock
VOYO logo

Kako bi olakšala američkim tvrtkama da se nose sa zabranom poslovanja s kineskim divom Huaweijem, tj. da bi im osigurala određeno prijelazno razdoblje, administracija predsjednika Donalda Trumpa odlučila je, doduše samo privremeno, oslabiti razinu svojih ograničenja, piše CNN.

Američko ministarstvo trgovine ublažilo je neka ograničenja SAD-a u poslovanju s Huaweijem. Zbog tih ograničenja američkim je kompanijama postalo sve teže poslovati s kineskom tvrtkom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Huawei nema previše posla u Sjedinjenim Američkim Državama, ipak je u mnogim američkim ruralnim područjima jedini dobavljač mrežne opreme pružateljima telekomunikacijskih usluga. Iz tih su tvrtki izjavili kako će im trebati vremena, ako će to uopće biti moguće, da promijene svoju Huawei opremu i nađu drugog dobavljača.

Privremena opća licenca

Stoga je ministarstvo izdalo privremenu opću licencu kojom je Huaweiju dozvoljena kupnja američke robe potrebne za održavanje postojećih mreža i nastavak pružanja bežičnih usluga. No, i dalje im je zabranjeno kupovati američku opremu za izradu novih proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnivač tvrtke Huawei Ren Zhengfei izjavio je u utorak da privremena licenca SAD-a nema "puno smisla" jer se tvrtka već pripremila za slučaj prekida u lancu opskrbe.

"Nećemo sada zadrto prestati koristiti američke čipove, no u slučaju nestašice ponude, pripremili smo svoju rezervu", rekao je Zhengfei u intervjuu za jednu kinesku televiziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Licenca traje 90 dana

Privremena licenca stupila je na snagu ovog ponedjeljka i traje 90 dana, a nakon toga se može i produljiti.

Zhengfei je kazao da SAD "podcjenjuje njihovu moć" i dodao da je sukob s Amerikom bio neizbježan u njihovom pohodu da "stoje na vrhu svijeta", piše Guardian. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Huawei 5G mreža apsolutno neće biti oštećena. Što se tiče 5G tehnologije, druge neće moći uhvatiti korak s Huaweijem za dvije ili tri godine", kazao je Zhengfei.

"Žrtvovali smo sebe i svoje obitelji za naš ideal, da stojimo na vrhu svijeta. Da bi došli do tog ideala, prije ili kasnije doći će do sukoba sa SAD-om", istaknuo je osnivač tvrtke za kinesku televiziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Huaweiju su spremni

Kazao je i kako privremena licenca od 90 dana nema apsolutno nikakvog utjecaja na njih te da su oni spremni. Pola čipova koji se koriste za opremu u Huaweiju dolazi iz SAD-a, a drugu polovicu rade u Kini. "Ne možemo biti izolirani na svijetu. I mi možemo napraviti iste čipove kao u SAD-u, ali to ne znači da ih nećemo kupiti", kazao je Zhengfei. Kad su ga upitali kako dugo će Huawei bit suočen s teškim vremenima, kazao je "To pitanje bi trebali postaviti Donaldu Trumpu, ne meni", piše Guardian

Image

Ovo je deset najboljih Huawei pametnih telefona

Image

Ovo je deset najboljih Huawei pametnih telefona

Posljednja odluka o privremenoj licenci je ublažavanje prošlotjedne odredbe kojom se američkim tvrtkama zabranjuje korištenje telekomunikacijske opreme onih zemalja za koje SAD smatra da predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donald Trump potpisao je izvršnu odredbu usred eskalirajućeg trgovinskog rata između Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Sjedinjene Američke Države su javno zatražile od svojih saveznika da izbjegavaju korištenje Huaweijevih proizvoda zbog bojazni da bi kineska vlada mogla koristiti opremu za stjecanje povjerljivih informacija, piše CNN.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo