Irački glasnogovornik / SAD smanjuje broj vojnika u Iraku nakon pobjede nad Islamskom državom

Image
Foto: AP Images

Fokus će se prebaciti s omogućavanja borbenih operacija na održanje vojnih postignuća protiv snaga IS-a

5.2.2018.
23:07
AP Images
VOYO logo

Američke snage počele su smanjivati broj svojih vojnika u Iraku pošto su iračke vlasti proglasile pobjedu nad Islamskom državom, rekao je glasnogovornik iračke vlade u ponedjeljak.

Iračke snage uz potporu međunarodne koalicije pod vodstvom SAD-a prošle godine zauzele su sva područja koja su pala pod kontrolu IS-a 2014. i 2015., uključujući Mosul na sjeveru zemlje, koji je militantima služio kao glavni grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Američke snage počele su smanjivati broj vojnika nakon što je postignuta pobjeda nad Daeshom", rekao je glasnogovornik za Reuters govoreći o IS-u.

"Koordinacija se nastavlja, kako  bi se održala (američka) pomoć iračkim snagama u skladu s njihovim zahtjevima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretpostavlja se da SAD ima oko 7000 vojnika u Iraku, premda Pentagon priznaje samo 5200. Vojnici su u najvećoj mjeri obučavali i savjetovali iračke snage.

Koalicija je rekla da će "fokus prebaciti s omogućavanja borbenih operacija na održanje vojnih postignuća" protiv snaga IS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koalicija će prilagoditi svoje snage u savjetovanju sa svojim iračkim partnerima kako bi osigurala trajan poraz Daesha", rekao je zapovjednik operacija koalicije brigadni general Jonathan Braga.

On je kazao da će, premda se struktura snaga mijenja, koalicija ostati i održavati sposobnost i prisutnost te nastaviti obučavati, savjetovati i opremati iračke snage kako bi osigurala da se IS ponovno ne pojavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki dužnosnici su rekli da, premda je IS izgubio većinu teritorija koje je nekad kontrolirao u Iraku i Siriji, postoji zabrinutost da bi se preostali militanti mogli ponovno vratiti pobunjeničkim taktikama.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo