NAPETOSTI NE PRESTAJU / SAD tvrdi da Rusija pokušava ponovo stvoriti SSSR te ih upozorili na sankcije ako napadnu Ukrajinu: Kremlj sve zanijekao

Image
Foto: Shutterstock

Kremlj je zanijekao da ima namjeru invazije na svoje susjede, nazivajući uzastopna izvješća zapadnih medija 'američkim dezinformacijama'

9.12.2021.
14:38
Shutterstock
VOYO logo

Ponovno stvaranje komunističke superdržave bilo bi nemoguće i nije nešto na čemu Rusija radi, rekao je Kremlj kao odgovor na američke tvrdnje da Moskva želi oživjeti SSSR, koji se raspao prije 30 godina ovog tjedna, prenosi United Kingdom News.

U nastupu pred Odborom za vanjske odnose američkog Senata u utorak, podtajnica za politička pitanja Victoria Nuland rekla je: "Zabrinutost je što ruski predsjednik Vladimir Putin, kao dio svog naslijeđenog projekta, pokušava ponovno stvoriti Sovjetski Savez . A onda, tko zna hoće li mu apetit biti zadovoljen ili će odlučiti ići dalje?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tiskovni tajnik Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je u srijedu, rekavši novinarima: "Gospođa Nuland ima opsežna znanja o Rusiji i svim nijansama post sovjetskog prostora. Uvjeren sam da gospođa Nuland, baš kao i mi ili drugi stručnjaci, jasno razumije da je obnova SSSR-a nemoguća".

Komentirajući pokušaje Rusije da se integrira s drugim bivšim sovjetskim državama, Peskov je naglasio da Kremlj ima različite odnose s pojedinim post sovjetskim državama. Pojasnio je da "postoji Zajednica nezavisnih država, i više vrhunskih integracijskih organizacija, odnosno Euroazijska ekonomska unija, kao i naprednije savezničke strukture, poput Unije države Rusije i Bjelorusije. Ništa od toga nije pokušaj u reinkarnaciji SSSR-a, niti bi to moglo biti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
napeto /

Dužnosnik: SAD će razmjestiti europske trupe ako Rusija napadne Ukrajinu

Image
napeto /

Dužnosnik: SAD će razmjestiti europske trupe ako Rusija napadne Ukrajinu

Sovjetski Savez se službeno raspao prije točno 30 godina, 8. prosinca 1991., kada su čelnici Rusije, Ukrajine i Bjelorusije potpisali sporazum o stvaranju Zajednice nezavisnih država. U sporazumu je stajalo da SSSR više ne postoji kao "subjekt međunarodnog prava i geopolitička stvarnost".

U svom nastupu u Senatu, Nuland je također upozorila da SAD razmatra sankcije bez presedana protiv Rusije ako napadne Ukrajinu, uključujući njezino odsijecanje od SWIFT bankarske mreže. "Ono o čemu govorimo značilo bi u biti potpunu izolaciju Rusije od globalnog financijskog sustava, sa svim posljedicama koje bi imale za ruska poduzeća, za ruske ljude, za njihovu sposobnost rada, putovanja i trgovine", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kremlj je zanijekao da ima namjeru invazije na svoje susjede, nazivajući uzastopna izvješća zapadnih medija "američkim dezinformacijama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo