Poticanje na akciju / SAD u vezi Sirije: 'Kad UN ne djeluje, onda moraju pojedine države'

Image
Foto: AP

Reakcija je ovo veleposlanice Sjedinjenih Država nakon kemijskog napada na pobunjeničkom sjeveru Sirije

5.4.2017.
21:21
AP
VOYO logo

UJEDINJENI NARODI – Veleposlanica Sjedinjenih Država u Ujedinjenim narodima Nikki Haley upozorila je tijekom zasjedanja Vijeća sigurnosti zbog smrtonosnog napada otrovnim plinom u Siriji da kad svjetske institucije ne uspijevaju djelovati kolektivno, tada djelovati moraju indvididualne države. 

PROČITAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>Islamska država: 'Sjedinjene Američke Države vodi idiot'

>> Svijet zgrožen napadom kemijskim oružjem u Siriji: tko je kriv?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapadne države optužuju snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada za zračni napad na grad Khan Sheikhoun na pobunjeničkom sjeveru Sirije. Sirijske vlasti odbacuju odgovornost. 

"Asad, Rusija i Iran nisu zainteresirani za mir. Nelegitimnu sirijsku vladu vodi čovjek bez savjesti koji je izvršio neviđene zločine nad svojim narodom", rekla je Haley pred 15 članova Vijeća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad Ujedinjeni narodi opetovano ne uspijevaju u svojoj dužnosti zajedničkog djelovanja, dolaze vremena u životima država kada smo natjerani da djelujemo sami", rekla je Haley, ne otkrivši o kakvom se djelovanju radu. 

Sirijska saveznica Rusija je uz podršku Kine u veljači je stavila svoj sedmi veto kojim je zaštitila Assadovu vladu od djelovanja Vijeća, čime je spriječila zapadne sile da uvedu sankcije zbog optužbi o upotrebi kemijskog oružja u toj bliskoistočnoj državi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik ruskog veleposlanika u UN-u Vladimir Safronkov rekao je Vijeću da je takve napade provocirala izjava bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame iz 2012. kojom je zaprijetio vojnom intervencijom ako se kemijskim oružjem prijeđe "crvena linija" u Siriji. 

"Ta je odluka poslužila kao početna točka za buduće provokacije kemijskim oružjem od strane terorista i ekstremističkih struktura koje su pokušavale diskreditirati službenu vlast u Damasku i stvoriti izgovor za upotrebu vojne snage protiv suverene države", istaknuo je Safronkov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je optužio Obamu zato što nije primijenio tu crvenu liniju. 

Francuski veleposlanik Francois Delattre novinarima je rekao kako "razgovaraju o ratnim zločinima", te je Rusiju pozvao da izvrši puno veći pritisak na sirijsku vlast. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskreno, trebamo i SAD koji je ozbiljno predan rješenju u Siriji i koji je u potpunosti iza toga", smatra Delattre

"Koji je vaš plan?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski veleposlanik Matthew Rycroft u Vijeću je pitao Rusiju "koji je njezin plan".  

"Koji je vaš plan u zaustavljanju ovih groznih, besmislenih napada? Mi smo imali plan i podršku, a vi ste ga odbacili kako bi zaštitili Assada", rekao je Rycroft. Safronkov je odgovorio kako Rusija ima više od jednog plana, no da je prvi od njih onaj o borbi protiv terorizma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rycroft mu je uzvratio kako su ruska veta poslali poruku ohrabrenja Assadu, te da su posljedica toga napadi koji su se dogodili u utorak. 

Istraga koju su proveli UN i Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) pokazala je da su snage sirijske vlasti odgovorne za tri napada klorom između 2014. i 2015., a da su militanti Islamske države koristili iperit. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska predložile su rezoluciju Vijeću sigurnosti kojim bi se osudio najnoviji napad kemijskim oružjem i pritisnulo Siriju da omogući međunarodnu istragu planova leta i zapisnika od utorka, imena svih zapovjednika helikopterskih odreda, te pristup njihovim zračnim bazama. 

Rusija je nacrt te rezolucije proglasila "neprihvatljivima". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo