ŠTO I KAKO DALJE? / SAD zatražio Assangeovo izručenje: Podsjećamo na ključne događaje koji su prethodili uhićenju

Sjedinjene Države zatražile su izručenje utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, objavila je britanska policija

11.4.2019.
14:47
VOYO logo

"Julian Assange (47) uhićen je 11. travnja na zahtjev američkih vlasti, u 10,53 sati", objavila je britanska policija, koja ga je ranije tijekom dana uhitila u veleposlanstvu Ekvadora u London.

"Radi se o zahtjevu za izručenjem pod članku 73 Zakona o izručenju. Pojavit će se što je prije moguće pred Westminsterskim sudom", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Assangeova također je rekla da je njezin klijent uhićen u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu "u vezi s američkim zahtjevom za izručenjem" i zato što je svojedobno, kada ga je tražila Švedska zbog navodna silovanja, odlaskom u ekvadorsko veleposlanstvo prekršio britanske uvjete privremenog puštanja na slobodu.

"Upravo potvrđeno: Assange je uhićen ne samo zbog kršenja uvjeta jamstva već i vezano za američki zahtjev za izručenjem", tvitala je Jennifer Robinson, australska odvjetnica koja zastupa Assangea i WikiLeaks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanci osnivača WikiLeaksa terete za objavljivanje vojnih i diplomatskih dokumenata.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt rekao je za Sky News da Assange nije junak i da će o njegovoj budućnosti odlučiti britanski sudovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko nije iznad zakona", rekao je. "Julian Assange nije junak, skrivao se od istine godinama i godinama. Pravedno je da o njegovoj budućnosti odluči britanski pravosudni sustav".

Državni tajnik u britanskom ministarstvu vanjskih poslova Alan Duncan rekao je da London neće izručiti Assangea SAD-u ako mu tamo prijeti smrtna kazna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je naša politika u svim slučajevima pa se to odnosi i na Juliana Assangea", rekao je Duncan za Sky News.

Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno rekao je da je njegova zemlja odlučila "na suveren način" povući diplomatski azil utemeljitelju WikiLeaksa Julian Assangeu, koji je uhićen u četvrtak u Londonu jer je u više navrata prekršio međunarodne konvencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Morena je njegov prethodnik na dužnosti Rafael Correa, koji se nalazi u egzilu u Belgiji od 2017., optužio da je odgovoran za uhićenje, nazivajući ga "najvećim izdajnikom u povijesti Latinske Amerike".

Hoće li se u Švedskoj ponovno otvoriti istraga?

Odvjetnica žene koja je tužila Assangea za silovanje u Švedskoj 2010. rekla je da će zatražiti da švedsko tužiteljstvo ponovno otvori istragu o tome. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve ćemo učiniti kako bi tužitelji ponovno otvorili švedsku istragu. Želimo da Assange bude predan Švedskoj i suđen za silovanje", rekla je Elisabeth Massi Fritz za agenciju AFP.

Švedska je o tom slučaju prekinula istragu u svibnju 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švedsko je tužiteljstvo danas objavilo da prati događaje u Londonu, ali da još mora prikupiti sve informacije.

"Ovo je i nama novost, pa nismo imali vremena prikupiti sve informacije. Također ne znamo ubog čega je uhićen. Pratimo razvoj događaja", rekla je državna odvjetnica Ingrid Isgren u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo je načelno kazalo da bi se preliminarna istraga mogla ponovno otvoriti ako zločin za koji je optužen nije otišao u zastaru, što bi se s navodnom optužbom protiv Assangea dogodilo u kolovozu 2020.

Švedske vlasti optužuju Assangea po jednoj točki optužnice za nezakonitu prisilu, po dvije točke za seksualni napad i po jednoj točki za silovanje, navodno počinjeno u kolovozu 2010.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ekvadorskoj ambasadi u Londonu Assange se nalazio od 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. 

Assange negira optužbe i strahuje da će ga Švedska predati vlastima SAD kako bi se suočio s njihovim optužbama za objavljivanje vojnih i diplomatskih dokumenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni događaji u slučaju Juliana Assangea

WikiLeaks je objavio Afganistanski ratni dnevnik, skup gotovo 90.000 uglavnom tajnih dokumenata američke vlade koji su se odnosili na vojnu akciju savezničkih snaga u Afganistanu.

- kolovoz 2010.: Švedsko tužiteljstvo izdalo je uhidbeni nalog za Assangeom, objasnivši da ga želi ispitati u vezi optužbi za spolno zlostavljanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- listopad 2010.: WikiLeaks je objavio Irački ratni dnevnik s 400.000 tajnih dokumenta.

- prosinac 2010.: Assange se predao britanskoj policiji. Zadržan je u pritvoru, ali je pušten uz jamčevinu nakon što su njegove pristaše prikupile 240.000 funti (375.000 dolara) za to. Dobio je elektronički uređaj za praćenje kretanja i počela je pravna bitka zbog švedskog zahtjeva za izručenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- veljača 2011.: Londonski sud presudio je da ga treba izručiti Švedskoj. Assange je najavio žalbu strahujući od mogućeg izručenja u SAD.

- svibanj 2012.: Vrhovni sud presudio je da Assangea treba izručiti Švedskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- lipanj 2012.: Assange je dobio utočište u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu i zatražio politički azil. Britanske vlasti zaprijetile su da će ga uhititi ako napusti veleposlanstvo. Ekvador je pristao razmotriti njegov zahtjev za azilom.

- kolovoz 2012.: Ekvador je Assangeu odobrio azil, izazvavši diplomatski spor s Britanijom, koja je prijetila da će ući u veleposlanstvo i uhititi ga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- kolovoz 2015.: švedski tužitelji odustali su od tri slučaja u kojima ga se teretilo za seksualno zlostavljanje, ali su nastavili istragu o mogućem silovanju 2010.

- veljača 2016.: UN-ov panel ocijenio je da su Britanija i Švedska Assangea primorale na "proizvoljni pritvor" i da ga treba pustiti na slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- prosinac 2016.: Assange tvrdi da je nedužan i da su optužbe za silovanje "ispolitizirane".

- 13. travanj 2017.: Tadašnji šef CIA-e Mike Pompeo napao je Assangea i WikiLeaks u govoru u Centru za strateške i međunarodne studije. Nekoliko dana poslije, američki glavni državni odvjetnik Jeff Sessions rekao je da američke vlasti planiraju zaustaviti objave dokumenata na WikiLeaksu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- 19. svibnja 2017.: Švedsko tužiteljstvo opozvalo je uhidbeni nalog, kazavši da odustaje od preliminarne istrage optužbi za silovanje. Assange je pozdravio odluku i najavio borbu protiv "strašne nepravde".

Ekvadorski ministar vanjskih poslova zatražio je od Britanije da mu omogući neometani odlazak iz zemlje.

- 24. svibnja 2017.: Ljevičar Lenin Moren postao je predsjednik Ekvadora nakon što je odnio tijesnu pobjedu u drugom krugu izbora. Odlučio je da Assange može ostati u ekvadorskom veleposlanstvu. Morenov glavni protivnik, konzervativac Guillermo Lasso, govorio je tijekom predizborne kampanje da će, bude li izabran, zatražiti od Assangea da napusti veleposlanstvo.

Idućeg dana, Moreno je upozorio Assangea da se ne miješa u ekvadorsku unutarnju politiku i nazvao ga "hakerom".

- 12. prosinca 2017.: Ekvador je Assangeu dodijelio državljanstvo.

- 11. siječnja 2018.: Britanija je objavila da je odbacila zahtjev Ekvadora da se Assangeu dodijeli diplomatski status, što bi mu dalo određena prava na imunitet i moglo bi mu omogućiti da napusti veleposlanstvo a da ne bude uhićen.

- 24. siječnja 2018.: Moreno jasno daje do znanja da je Assange ostao predugo u veleposlanstvu, kazavši da je taj naslijeđeni problem poput "kamenčića u cipeli".

- 6. veljače 2018.: Britanski sud odlučio je da je uhidbeni nalog izdan za Assangeom zbog kršenja uvjeta boravka na slobodi uz jamčevinu valjan.

- 28. ožujka 2018.: Ekvador je objavio da je Assangeu uskratio pristup internetu i zabranio mu primanje posjetitelja jer njegove poruke na društvenim mrežama izlažu "riziku" ekvadorske "dobre odnose" s Britanijom, EU-om i drugim nacijama.

Odluka je donesena nakon što je Assange na Twitteru kritizirao uhićenje bivšeg katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta i postavio pitanje je li Moskva odgovorna za trovanje nervnim otrovom bivšeg ruskog špijuna u Salisburyju.

- listopad 2018.: Ekvador je Assangeu uveo novi skup kućnih pravila, odlučivši da mora čistiti kupaonicu, brinuti se o svojem mačku i plaćati struju i internet.

- 29. listopad 2018.: Ekvadorski sudac odbacio je Assangeovu tužbu da su nova pravila boravka u veleposlanstvu kršenje njegovih prava.

- 15. studenoga 2018.: U Sjedinjenim Državama pojavila su se izvješća da je američko ministarstvo pravosuđa tajno optužilo Assangea za nespecificirana kaznena djela.

- 23. siječnja 2019.: Assangeovi odvjetnici zatražili su od Interameričkog povjerenstva za ljudska prava (IACHR) da "hitno intervenira" u njegovu slučaju. Zatražili su potporu u vršenju pritiska na Trumpovu administraciju da objavi zbog čega je tajno optužen te na Ekvador da ga zaštiti od mogućeg izručenja SAD-u.

- 15. ožujka 2019.: IACHR je odbacio Assangeovu žalbu.

- 2. travnja 2019.: Moreno je optužio Assangea da opetovano krši uvjete azila. Kazao je da su se na internetu pojavile njegove privatne fotografije s njegovom obitelji, iako nije izravno optužio WikiLeaks da je objavio hakirane fotografije. WikiLeaks je objavio da je to njegov odgovor na to što je WikiLeaks pisao o optužbama za korupciju protiv Morena.

- 4. travnja 2019.: WikiLeaks je objavio da će Assange biti izbačen iz veleposlanstva "za nekoliko sati ili dana".

- 11. travnja 2019.: Britanska policija uhitila je Assangea u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu nakon što mu je ekvadorska vlada ukinula azil.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo