Dramatično pogoršanje / Zrak opasan po zdravlje: Sarajevo na vrhu popisa najzagađenijih gradova svijeta

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Preporuča se da pripadnici rizičnih skupina stanovništva, poput djece, staraca i trudnica, uopće ne izlaze iz kuća

11.1.2020.
12:42
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Sarajevo je i u subotu, drugi dan za redom, bilo na vrhu popisa gradova svijeta u kojima je zabilježen najveći stupanj onečišćenja, podatak je dostupan na mrežnim stranicama AirVisual-a koji prikuplja podatke s mjernih postaja sa svih kontinenata.

Prema podacima dostupnima u prijepodnevnim satima indeks kvalitete zraka (AQI) u Sarajevu bio je 266 čime je glavni grad Bosne i Hercegovine ostao na vrhu ljestvice najzagađenijih gradskih sredina diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga na popisu bila je pakistanska prijestolnica Dhaka gdje je AQI iznosio 225, a treća australska Canberra oko koje danima bjesne golemi požari i AQI je iznosio 206.

Sva tri grada bila su označena kategorijom u kojoj je zrak opisan kao "vrlo nezdrav".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju Sarajeva na stranicama AirVisuala zabilježno je prosječno teško onečišćenje zraka česticama prašine promjera 10 mikrometara na razini od 401 mikrograma po prostornom metru.

Međutim, stvarno stanje u nekim dijelovima grada bilo je još dramatičnije, odnosno gore od onoga u petak kada je zrak bio u kategoriji "opasnog po zdravlje" i kada se preporuča da pripadnici rizičnih skupina stanovništva poput djece, staraca i trudnica uopće ne izlaze iz kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjerna postaja na Skenderiji tako je i subotu bilježila kvalitetu zraka indeksom 505 što je duboko unutar zone "opasne po zdravlje".

Meteorolozi postupno poboljšanje stanja zraka u Sarajevu predviđaju tek sredinom idućeg tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onečišćenje zraka u Sarajevu nakon rata najvećim dijelom prouzročeno je individualnim ložištima na kruta goriva kojih ima više od 80 tisuća kao i gustim prometom vozila koje sarajevska kotlina jedva može apsorbirati, a svemu doprinose temperaturne inverzije tipične za zimske mjesece u kotlinskim područjima. 

Zbog dramatučnog pogoršanja kvalitete zraka gradska uprava Sarajeva odlučila je prepoloviti cijene karata za žičaru koja iz središta Sarajeva vodi do Trebevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja veljače građanima je omogućeno da se planine i čistog zraka dokopaju za desetak minuta po cijeni od 12 kuna.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo