'ništa novo' / Sarajevski profesor analizirao nastup Grabar-Kitarović: 'Neumjesno i neprimjereno'

Image
Foto: AP

Istaknuo je da nije bilo institucionalne reakcije na govor hrvatske predsjednice

28.9.2018.
9:28
AP
VOYO logo

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osvrnula se na Općoj skupštini UN-a u New Yorku na Bosnu i Hercegovinu u kojoj vidi moguću nestabilnost i pravnu nesigurnost nakon nadolazećih izbora zbog neuspjeha u provedbi izmjena izbornog zakona, javlja Vijesti.ba

S obzirom da imaju dojam kako se predsjednica Grabar-Kitarović više bavi unutrašnjom politikom BiH nego Hrvatskom, profesor sarajevskog Fakulteta političkih znanosti Elmir Sadiković analizirao je Kolindin nastup za koji misli da je "neumjesno i neprimjereno miješanje u unutrašnje stvari nezavisne, suverene države BiH".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadiković smatra da je riječ o kontinuiranoj politici hrvatskog HDZ-a i Kolinde, kao i hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, koji vrše pritisak na BiH.

"To nije ništa novo. Predsjednica Hrvatske kontinuirano i izvan diplomatskih okvira govori o BiH na raznim međunarodnim forumima te bilateralnim sastancima sa zvaničnicima drugih država. Vrši se pritisak na BiH, koji bi trebalo da rezultira izmjenama Izbornog zakona BiH na način kako to vidi HDZ BiH i zvanični Zagreb", tvrdi profesor Sadiković dodajući da Kolinda koristi svoj položaj kako bi promovirala politiku HDZ-a BiH u vremenu neposredno prije održavanja izbora u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadiković ipak misli da Kolindin govor neće imati utjecaja na BiH, jer su izmjene Izbornog zakona stvar BiH. No, s druge strane uvjeren je da njezin nastup i takva politika ne mogu donijeti ništa dobro BiH. Takav nastup udaljava njih unutar BiH od "potrebnog dijaloga i konsenzus, te samo potvrđuje nepovjerenje".

"Vanjska politika je refleksija unutrašnje politike, tako da, ukoliko unutar države nemamo konsenzus o temeljnim principima i vrijednostima, ne možemo na međunarodnom planu nastupiti jedinstveno", rekao je Sadiković koji smatra se BiH na teško može oduprijeti ovakvim lobiranjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da nije bilo institucionalne reakcije na govor hrvatske predsjednice, a pojedinačne reakcije nisu dovoljne. "Žalosno je, ali je to tako", kaže Sadiković, a piše Vijesti.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo