bih / Saslušano povjerenstvo za referendum u RS, Dodik i dalje nedostupan

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Iskaze tužitelju dali su Nedeljko Glamočak i Davor Šešić, obojica članovi Srpske demokratske stranke (SDS) te Perica Bundalo iz Partije demokratskog progresa (PDP)

18.10.2016.
13:53
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Tri člana povjerenstva koje je provelo referendum u Republici Srpskoj 25. rujna saslušana su u utorak u sjedištu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u Sarajevu koje vodi istragu u slučaju okvalificiranom kao kazneno djelo kršenja odluka Ustavnog suda BiH.

Iskaze tužitelju dali su Nedeljko Glamočak i Davor Šešić, obojica članovi Srpske demokratske stranke (SDS) te Perica Bundalo iz Partije demokratskog progresa (PDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihove su stranke oporba u Republici Srpskoj, no u organiziranju i provedbi referenduma surađivali su s vladajućim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik.

Tužiteljstvo BiH ranije je potvrdilo kako Dodik u ovoj istrazi ima status osumnjičenika, dok se članove provedbenog povjerenstva poziva kao svjedoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glamočak je novinarima nakon saslušanja kazao kako su tužitelja uglavnom zanimale potankosti vezane za način na koji je referendum organiziran.

"Saslušan sam u svojstvu sjedoka. Pričao sam o postupku i procedurama kako je došlo do referenduma i rada povjerenstva općenito. Nisu nam rekli za daljnje korake", kazao je Glamočak dodajući kako osobno drži da je bilo kakva zabrana referenduma "apsurdna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ima status osumnjičenika, Dodik u ovoj istrazi još nije saslušan. Na prvi poziv za saslušanje odbio se odazvati tvrdeći kako mu je u Sarajevu ugrožen život.

Ponudio je stoga da iskaz tužitelju dade negdje na teritoriju RS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Tužiteljstva BiH najavili su samo kako će Dodika ponovo pozvati na saslušanje, no za sada nema potvrde da je on taj novi poziv i dobio.

Na referendumu održanom 25. rujna glasači u RS izjašnjavali su se o tome žele li da se 9. siječnja nastavi obilježavati kao dan tog entiteta iako je Ustavni sud BiH ranije konstatirao kako je taj praznik neustavan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni je sud 17. rujna donio i privremenu mjeru kojom je zabranio provedbu referenduma, no vlasti RS i to su ignorirale.

Za kršenje odluka Ustavnog suda BiH propisana je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo