bih

Saslušano povjerenstvo za referendum u RS, Dodik i dalje nedostupan

Iskaze tužitelju dali su Nedeljko Glamočak i Davor Šešić, obojica članovi Srpske demokratske stranke (SDS) te Perica Bundalo iz Partije demokratskog progresa (PDP)

Image

Milorad Dodik

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Hina/ 18.10.2016. u 13:53

Tri člana povjerenstva koje je provelo referendum u Republici Srpskoj 25. rujna saslušana su u utorak u sjedištu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u Sarajevu koje vodi istragu u slučaju okvalificiranom kao kazneno djelo kršenja odluka Ustavnog suda BiH.

Iskaze tužitelju dali su Nedeljko Glamočak i Davor Šešić, obojica članovi Srpske demokratske stranke (SDS) te Perica Bundalo iz Partije demokratskog progresa (PDP).

Njihove su stranke oporba u Republici Srpskoj, no u organiziranju i provedbi referenduma surađivali su s vladajućim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik.

Tužiteljstvo BiH ranije je potvrdilo kako Dodik u ovoj istrazi ima status osumnjičenika, dok se članove provedbenog povjerenstva poziva kao svjedoke.

Glamočak je novinarima nakon saslušanja kazao kako su tužitelja uglavnom zanimale potankosti vezane za način na koji je referendum organiziran.

"Saslušan sam u svojstvu sjedoka. Pričao sam o postupku i procedurama kako je došlo do referenduma i rada povjerenstva općenito. Nisu nam rekli za daljnje korake", kazao je Glamočak dodajući kako osobno drži da je bilo kakva zabrana referenduma "apsurdna".

Upravo se čita

Image
tri vrste u hrvatskoj

Od ugriza zmije u Hrvatskoj umrle su tri osobe, među njima i beba. Ako vidite otrovnicu, ovo morate znati

Iako ima status osumnjičenika, Dodik u ovoj istrazi još nije saslušan. Na prvi poziv za saslušanje odbio se odazvati tvrdeći kako mu je u Sarajevu ugrožen život.

Ponudio je stoga da iskaz tužitelju dade negdje na teritoriju RS.

Iz Tužiteljstva BiH najavili su samo kako će Dodika ponovo pozvati na saslušanje, no za sada nema potvrde da je on taj novi poziv i dobio.

Na referendumu održanom 25. rujna glasači u RS izjašnjavali su se o tome žele li da se 9. siječnja nastavi obilježavati kao dan tog entiteta iako je Ustavni sud BiH ranije konstatirao kako je taj praznik neustavan.

Ustavni je sud 17. rujna donio i privremenu mjeru kojom je zabranio provedbu referenduma, no vlasti RS i to su ignorirale.

Za kršenje odluka Ustavnog suda BiH propisana je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Hina/ 18.10.2016. u 13:53

Više s weba

Pročitajte još

Image
u srbiji

I 45 hrvatskih medicinskih sestara dobilo lažne diplome: MUP Srbije objavio detalje uhićenja

Više s weba