DRAKONSKA KAZNA / Saudijski bloger kažnjen s tisuću udaraca bičem

Image
Foto: AP Images

Njegova supruga Ensaf Haidar, koja se trenutačno nalazi u Kanadi za BBC je kazala da je riječ o 'konačnoj i neopozivoj odluci'

7.6.2015.
16:05
AP Images
VOYO logo

Vrhovni sud u Saudijskoj Arabiji potvrdio je raniju presudu blogeru Raifu Badaviju kažnjenom s tisuću udaraca bičem i desetgodišnjom zatvorskom kaznom, unatoč prosvjedima i negodovanju međunarodne zajednice.

Njegova supruga Ensaf Haidar, koja se trenutačno nalazi u Kanadi za BBC je kazala da je riječ o "konačnoj i neopozivoj odluci".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ožujku je Saudijska Arabija izrazila "iznenađenje i zapanjenost" zbog međunarodnih kritika na presudu, a ministarstvo vanjskih poslova izdalo je priopćenje u kojemu stoji da odbacuje bilo kakvo miješanje izvana u unutarnja pitanja zemlje.

Badavi je 2008. godine pokrenuo internetsku stranicu i forum pod nazivom Liberalna saudijska mreža kako bi potaknuo Saudijce na javnu raspravu o vjerskim i političkim pitanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhićen je 17. lipnja 2012. otkad se nalazi u zatvoru Burajman u Džedi. Optužnica ga tereti za "vrijeđanje islama putem elektronskih medija".

Aktivisti Amnesty Internationala 22. svibnja su pred veleposlanstvom Saudijske Arabije u Berlinu održali prosvjed tražeći Badavijevo puštanje na slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bloger je u siječnju, pred vjernicima pune Džufali džamije u Džedi dobio prvih 50 udaraca bičem, a nastavak bičevanja nakon toga je odgođen. Bičevanje je raspoređeno na 20 tjedana.

Snimka kažnjavanja potaknula je prosvjede diljem svijeta. Saudijska Arabija zalaže se za striktnu primjenu Islamskih zakona i ne tolerira političke disidente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni zakon o ljudskim pravima zabranjuje presude koje uključuju tjelesna kažnjavanja, uključujući i bičevanje jer su oblik mučenja.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo