Sberbank BiH spašena / Sberbanku BiH zadnji tren spasili od likvidacije. Čim su čuli da što se sprema, odsjekli je od vlasnika u Rusiji

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Regulatori u Federaciji BiH i u RS doznali su u subotu da slijedi likvidacija Sberbank u Austriji zbog invazije na Ukrajinu. Konačno spašavanje banke ovisi o još dvije stvari

28.2.2022.
14:22
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Preuzimanjem upravljanja Sberbankom u BiH, Agencije za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske u posljednji tren spasile su ovu banku scenarija koji je pogodio Sberbanke u Hrvatskoj i Sloveniji.

Naime, banke u ove dvije zemlje ograničile su usluge građanima i poslovnim osobama, a kako je za Klix.ba kazao Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH, na preuzimanje upravljanja bankom u BiH odlučili su se upravo nakon informacija koje su dobili od Europske centralne banke u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobili smo informaciju o tome što će uraditi i zato smo reagirali na način na koji jesmo. Na ovaj način smo banku u BiH potpuno odvojili od ovih dešavanja, izolirali smo je od prelijevanja krize iz Hrvatske, iz Europe, iz centrale u Austriji. Dakle, upravljanje Sberbankom BiH više nije u Rusiji, oduzeto je pravo upravljanja ruskom vlasniku, banka u BiH sada potpuno nezavisno djeluje, što je moguće jer u banci nema ruskih depozita niti ruskih kredita", pojašnjava Mahmuzić.

Prodaja banke

U banci u Bosni i Hercegovini su, dodaje, bh. depoziti i bh. krediti. Mahmuzić kaže kako je rusko u ovoj banci bilo samo vlasništvo te kako je jučerašnjom odlukom i to otklonjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Posljedice Putinove invazije /

Europska središnja banka: Sberbank u Hrvatskoj i Sloveniji ili će propasti ili joj prijeti propast zbog rata u Ukrajini

Image
Posljedice Putinove invazije /

Europska središnja banka: Sberbank u Hrvatskoj i Sloveniji ili će propasti ili joj prijeti propast zbog rata u Ukrajini

"Mi ćemo dati nalog da se banka proda, imamo više zainteresiranih, čak je tu i nekoliko međunarodnih grupacija koje su spremne odmah kupiti banku i mi ćemo gledati da se banka u najskorijem roku proda i promijeni vlasnika", istakao je Mahmuzić te dodao kako od 5-6 kredibilnih ponuda ima i nekih od investitora iz Bosne i Hercegovine koji su zainteresirani za kupovinu.

Među njima je još uvijek i srbijanska AIK banka, ali se način prodaje, kaže Mahmuzić, potpuno promijenio s obzirom na to da nema više Sberbanke Europa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko imam informaciju, pokrenut će se likvidacija u Austriji, tako da će način prodaje biti malo drugačiji, vjerojatno će to prodavati taj neki likvidativni upravnik u Austriji koji će preuzeti upravljanje", pojasnio je.

Osvrnuo se Mahmuzić i na slučajeve u Sloveniji i Hrvatskoj, gdje su banke zatvorene na određeni period, ograničeno im je poslovanje i određeni su limiti u podizanju novca, te je kazao kako se takvo nešto ne bi trebalo desiti u našoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo