Uragan kategorije 4 / Scene uragana Iana na Floridi: Bujica brodove nosi ulicama, vjetar od 240 km/h čupa asfalt s cesta...

'Ovo je poplava jednom u 500 godina', kazao je guverner Floride. Spasioci jure, milijuni su ostali bez struje, niti izbliza se ne zna koliko je mrtvih

29.9.2022.
21:00
VOYO logo

Jedan od najsnažnijih uragana u povijesti SAD-a, Ian pogodio je Floridu. Dva i pol milijuna ljudi je bez struje. Uragan kategorije 4 je porušio kuće, ceste, mostove, poplavio domove. Pod vodom je dio obale Meksičkog zaljeva, a zbog ekstremnih uvjeta otkazano je više od 600 letova. O kaosu na Floridi - Irena Pirjać.

Takvih intervencija spasioci na Floridi imaju na stotine. U emisiji Danas RTL-a prikazani su brodovi koji plove ulicom između kuća. Uragan Ian 4. kategorije najgora je oluja koju su stanovnici Floride doživjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kategorija 4 /

Usred uragana kod Floride more se povuklo da se moglo hodati po dnu zaljeva, znanost objašnjava zašto

Image
Kategorija 4 /

Usred uragana kod Floride more se povuklo da se moglo hodati po dnu zaljeva, znanost objašnjava zašto

"Baka moje supruge je ostala zarobljena u svojoj kući. Pokušao sam se probiti", kazao je reporterima Gabriel Rodriguez iz Kissimmeea na Floridi.

Njegova sugrađanka April: "Morala sam mačke podići na vrh kuhinje, na vrh ormara. Stavila sam ih tamo da budem sigurna da neće skočiti dolje. Pokušavala sam ih staviti u kantu i iznijeti, ali je voda bila toliko duboka da sam morala otplivati do sigurnog tla."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isplivala je tek na sredini ulice. Potopljeni su i vatrogasci koji pokušavaju u akciju. 6300 stanovnika otoka Sunnybellea odsječeno je jer je uragan razrušio most. Naleti vjetra od 240 kilometara na sat digli su asfalt s ceste i krov s bolnice. Mnogi nisu još uspjeli dozvati pomoć jer nemaju signala.

"Imamo 2,2 milijuna prijavljenih nestanaka struje. Količina vode koja je rasla i koja će vjerojatno nastaviti rasti i danas, čak i dok oluja prolazi, zapravo je 500-godišnja poplava", kazao je Ron Desantis, guverner Floride.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objaljena je snimka nautičara koji je spašen, no još se traga za 20 migranata čiji je brod potopljen. Za uragan vidljiv iz svemira sprema se ostatak Floride. Neki unatoč svim upozorenjima ne žele otići. Phil Dwyer iz Sv. Augustina: "Veći mi je rizik otići. Zatvorit će otok i nitko ne zna koliko će trebati da se vratimo, pa jednostavno ne želimo ostaviti svoje stvari ovdje."

Otkazano je više od 600 letova, aerodromi su postali skloništa. Američki je predsjednik proglasio stanje katastrofe. Predjednik SAD-a Joe Biden: "Šaljemo tisuće spasilaca. Osnovao sam i potražno spasiteljske timove. Oni su isto već na terenu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najravnijoj američkoj državi vlada ogroman strah od poplava i uragana koji je na Kubi usmrtio dvoje ljudi. Koliko je žrtava na Floridi, još se ne zna.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo