izbori u bih 2022. / Schmidt: Izbori u BiH će biti održani na jesen, sa ili bez dogovora o novom zakonu

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Eventualni dogovor o izmjenama izbornih pravila u BiH morao bi biti usvojen u zakonskoj formi u parlamentu BiH najkasnije do kraja travnja

28.1.2022.
20:44
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt najavio je u petak kako će izbori u toj zemlji biti održani naredne jeseni bez obzira na ishod pregovora o izmjenama izbornog zakona koji još traju.

U trenutku dok su u Neumu okupljeni čelnici ključnih političkih stranaka iz BiH koji, uz pomoć europskih i američkih posrednika, pokušavaju postići dogovor o izmjenama izbornog zakona i ustava BiH, Schmidt se oglasio izjavom u kojoj je pozdravio te razgovore i pozvao na postizanje dogovora, ali je istodobno istaknuo kako će izbora biti bez obzira na to hoće li stranački čelnici postići neki rezultat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji važeći izborni zakon koji precizno uređuje izbore. U slučaju da ne bude izmjena izbornog zakona, izbori će biti održani na jesen 2022. u skladu s odredbama postojećeg zakona. O tome nema pregovora. Demokracija funkcionira po unaprijed određenim pravilima, a posebice izbori ne smiju postati predmet političkog manevriranja. Slobodni, jednaki i pošteni izbori su srž demokracije", stoji u Schmidtovoj izjavi.

Time je potvrdio kako je međunarodna zajednica jedinstvena na stajalištu da se izbori moraju održati i da se neće tolerirati bojkot kojega najavljuju neke stranke ukoliko ne bi bio izmijenjen izborni zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
intervju s Pantovčaka /

Milanović za RTL: 'Neka se Plenković ispričava. On se ponaša kao ukrajinski agent, a ja kao hrvatski predsjednik'

Image
intervju s Pantovčaka /

Milanović za RTL: 'Neka se Plenković ispričava. On se ponaša kao ukrajinski agent, a ja kao hrvatski predsjednik'

Čelnik HDZ BiH Dragan Čović ranije je potvrdio kako u toj stranci razmišljaju o bojkotu izbora planiranih za listopad, ne bude li postignut dogovor o novim izbornim pravilima kojima bi se zajamčio izbor legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda.

Spremnost da se pridruži HDZ-u u eventualnom bojkotu naznačio je i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i ujedno čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke koja je sada na vlasti u Republici Srpskoj i dio je vladajuće koalicije na državnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eventualni dogovor o izmjenama izbornih pravila u BiH morao bi biti usvojen u zakonskoj formi u parlamentu BiH najkasnije do kraja travnja, jer će Središnje izborno povjerenstvo (SIP) početkom svibnja svakako raspisati izbore koji se trebaju održati prve nedjelje u listopadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo