NOVA ŠEFICA VLADE / Scholz prvi čestitao Liz Truss, a Johnson pozvao konzervativce da 'stanu iza nje 100 posto'

Image
Foto: Shutterstock

Nova šefica vlade obećala je smanjenje poreza, rast gospodarstva i borbu protiv energetske krize koja je žestoko pogodila britanska kućanstva

5.9.2022.
15:54
Shutterstock
VOYO logo

Njemački kancelar Olaf Scholz prvi je strani čelnik koji je čestitao novoj britanskoj premijerki Liz Truss, a njezin prethodnik Boris Johnson pozvao je sve konzervativce da stanu iza nje "sto posto", dok se Moskva ne nada ičemu pozitivnom, javljaju agencije.

Truss je izabrana u ponedjeljak za novu britansku premijerku koja će naslijediti Johnsona, objavila je Konzervativna stranka, a nova je šefica vlade obećala smanjenje poreza, rast gospodarstva i borbu protiv energetske krize koja je žestoko pogodila britanska kućanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački kancelar rekao je da jedva čeka surađivati s Truss "u ovim teškim vremenima".

"Velika Britanija i Njemačka nastavit će usku suradnju, kao partneri i kao prijatelji", tvitao je Scholz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Truss planira prvo rješavati pitanja kao što su nejednakost razvijenosti regija i rasta životnih troškova te želi ujediniti konzervativnu stranku, tvitao je Johnson.

Image
NASLJEDNICA BORISA JOHNSONA /

Liz Truss nova je premijerka Velike Britanije

Image
NASLJEDNICA BORISA JOHNSONA /

Liz Truss nova je premijerka Velike Britanije

"Čestitam Liz Truss na njezinoj odlučnoj pobjedi", napisao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam da je sada njezin plan uhvatiti se u koštac s rastom životnih troškova, ujediniti našu stranku i nastaviti velik posao ujedinjavanja i poboljšanja naše zemlje. Sada je trenutak da svi konzervativci stanu iza nje 100 posto", rekao je.

Jednak poziv na jedinstvo odaslao je Rishi Sunak, koji je u ponedjeljak izgubio bitku s Truss za premijersku dužnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispravno je da se sada ujedinimo i stanemo iza nove premijerke Liz Truss dok ona bude vodila zemlju u ovim teškim vremenima", napisao je Sunak na Twitteru.

Čestitke iz Europe i svijeta

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je očekivanje da će Britanija potpuno poštovati sve aspekte brexita pod vodstvom nove premijerke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"EU i Velika Britanija su partneri. Suočavamo se zajedno s brojnim izazovima, od klimatskih promjena do ruske invazije na Ukrajinu. Nadam se konstruktivnim odnosima uz puno poštivanje ugovora", tvitala je von der Leyen.

Irski premijer Michael Martin u čestitci na Twitteru iskazao je spremnost na suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spreman sam na suradnju s vama u svojstvu premijerke nama najbliže susjedne zemlje, u važnim pitanjima s kojima se suočavamo zajedno bilateralno i globalno", napisao je.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u objavi prije nego što je potvrđena pobjeda Liz Truss nije bio nimalo optimističan da će se odnosi popraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih volio reći da će se stvari pogoršati, jer teško je i zamisliti da može biti gore nego što jest. No nažalost, ni to ne možemo isključiti, s obzirom na to da su se kandidati za dužnost britanskog premijera natjecali u proturuskoj retorici, u prijetnjama novim potezima protiv naše zemlje. Prema tome ne mogu se nadati ičemu pozitivnom", rekao je Peskov.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je u obraćanju novinarima izrazio zadovoljstvo Trussinom pobjedom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu već sada reći da sam vrlo, vrlo zadovoljan jer barem će to biti nastavak, a možda i jačanje, s obzirom na to što je (Truss) najavila, britanske politike, koja je do sada bila de facto identična poljskoj politici u podršci Ukrajine u njezinoj borbi za neovisnost, slobodu, suverenitet i naše europske vrijednosti", rekao je Morawiecki.

Konzervativna čelnica postfašističke stranke Talijanska braća Giorgia Meloni kojoj predviđaju da će uskoro postati prva žena na premijerskoj dužnosti Italije, među prvima je čestitala Truss.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čestitke Lizz Truss, novoj liderici britanskih konzervativaca i premijerki UK-a", napisala je Meloni.

Indijski premijer Narendra Modi u čestitci na pobjedi Truss izrazio je uvjerenje da će jačati partnerstvo dviju zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čestitke Liz Truss jer je izabrana za buduću premijerku. Uvjeren da će pod vašim vodstvom, globalno strateško partnerstvo Indije i Ujedinjenog Kraljevstva biti dodatno ojačano.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo