u potrazi za istinom / Šef saudijske diplomacije obećao istragu o ubojstvu Khashoggija: 'To se nikad ne smije ponoviti'

Image
Foto: AP

Al-Jubeir je rekao kako je zbog slučaja uhićeno 18 ljudi, a šestero visokih dužnosnika vlade otpušteno je nakon istrage

23.10.2018.
10:30
AP
VOYO logo

Šef diplomacije Saudijske Arabije Adel al-Jubeir kazao je u utorak kako je njegova kraljevina odlučna provesti sveobuhvatnu istragu kako bi došla do istine o ubojstvu novinara Jamala Khashoggija u Turskoj.

Saudijska Arabija poslala je tim u Tursku kako bi sudjelovao u zajedničkoj istrazi o "neprikrivenoj činjenici ubojstva" u saudijskom konzulatu u Istanbulu, kazao je ministar tijekom posjeta Indoneziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izražavamo predanost svjedočiti da je istraga temeljita i potpuna, da se istina otkrije, a oni koji su odgovorni privedu pravdi", istaknuo je al-Jubeir na zajedničkoj konferenciji za medije sa svojim indonezijskim kolegom. 

Turska je u ponedjeljak zajamčila da ništa neće ostati nepoznato u istrazi o ubojstvu novinara Jamala Khashoggija, ubijenog u saudijskom konzulatu u Istanbulu. "Od samog početka stajalište našeg predsjednika je jasno: ništa neće ostati skriveno u vezi tog slučaja. Na pravnom planu, ići ćemo do kraja," rekao je glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pobrinut ćemo se da se uspostave procedure i mehanizmi kako se takvo nešto više nikad ne bi ponovilo", dodao je. 

Khashoggi, kolumnist Washington Posta i veliki kritičar saudijske vlade, nestao je nakon što je 2. listopada ušao u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi izvadio dokumente za vjenčanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saudijska Arabija je negirala da zna što mu se dogodilo da bi nakon toga objavila da je novinar ubijen tijekom tučnjave u konzulatu. To je objašnjenje naišlo na skepsu međunarodne zajednice. 

Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je razgovarao sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom Bin Salmanom, faktičkim čelnikom države, a nakon toga je rekao kako nije zadovoljan onime što je čuo o ubojstvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Al-Jubeir je rekao kako je zbog tog slučaja uhićeno 18 ljudi, a šestero visokih dužnosnika vlade otpušteno je nakon istrage. 

Saudijski ministar se u ponedjeljak sastao s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom koji je pozvao na "transparentnu i temeljitu" istragu ubojstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo