VIŠE OD 550 SLUČAJEVA / Šef WHO-a tvrdi: 'Zaraza majmunskim boginjama je neko vrijeme prolazila ispod radara'

Image
Foto: Shutterstock

Majmunske boginje pojavile su se u Europi, sjevernoj Americi i na Bliskom istoku, što je izazvalo zabrinutost oko te bolesti inače prisutne samo u Africi

1.6.2022.
20:10
Shutterstock
VOYO logo

Širenje majmunskih boginja u tridesetak država sugerira da se virus neko vrijeme kretao ispod radara, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

„Iznenadna pojava majmunskih boginja u različitim državama u isto vrijeme pokazuje da je širenje neko vrijeme prolazilo neopaženo“, rekao je na konferenciji za novinare čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad je u mjesec dana zabilježeno više od 550 slučajeva u 30 država, na područjima gdje se taj virus inače nije pojavljivao.

Majmunske boginje pojavile su se u Europi, sjevernoj Americi i na Bliskom istoku, što je izazvalo zabrinutost oko te bolesti inače prisutne samo u Africi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„WHO poziva pogođene zemlje da pojačaju svoj nadzor i da prate slučajeve u širim zajednicama“, upozorio je Tedros, upozorivši da se svatko može zaraziti bliskim kontaktom.

Image
širenje virusa /

WHO upozorava kako bi baš se na jednom događanju posebno mogle širiti majmunske boginje

Image
širenje virusa /

WHO upozorava kako bi baš se na jednom događanju posebno mogle širiti majmunske boginje

Zasad se najviše slučajeva odnosi na „muškarce koji imaju seksualne odnose s muškarcima“, rekao je šef WHO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ta agencija Ujedinjenih naroda očekuje rast broja zaraženih, zasad se ne može govoriti o novoj pandemiji, rekla je dužnosnica WHO-a za majmunske boginje Rosamund Lewis.

Naglasila je da dosad nije bilo smrtnih slučajeva, iako majmunske boginje uzrokuju smrti na afričkom kontinentu već pola stoljeća, dodala je Lewis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je rekla da se trenutno ne razmišlja o masovnom cijepljenju pomoću cjepiva protiv velikih boginja, koje daje i djelomični imunitet protiv majmunskih boginja, a čije su zalihe trenutno male jer je bolest iskorijenjena.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo