UKRAJINA DOBRODOŠLA U EU / Šefica Komisije u ukrajinskim bojama predložila Ukrajinu i Moldaviju za kandidate za EU

Image
Foto: RTL Danas

'Mi želimo da mogu s nama živjeti europski san', poručila je Ursula von der Leyen

17.6.2022.
19:18
RTL Danas
VOYO logo

Odjevna kombinacija Ursule von der Layen i jučerašnji posjet čelnika Njemačke, Francuske i Italije Kijevu - dali su naslutiti odluku Europske komisije.

Predlažu da Ukrajina dobije status kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Uz nju i Moldavija, a uvjetno i Gruzija. Brza i oštra reakcija uslijedila je iz Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Komisija preporučuje Vijeću, prvo, da se Ukrajini da europska perspektiva, drugo, da joj se omogući status zemlje kandidata. To sve, naravno, uz podrazumijevanje da će Ukrajina provesti niz iznimno važnih reformi. Svi znamo da su Ukrajinci spremni i umrijeti za europsku perspektivu. Mi želimo da mogu s nama živjeti europski san“, poručila je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

O tom europskom snu oglasio se i predsjednik Zelenski. Na Twitteru je poručio kako je to prvi korak na putu prema članstvu, ali i pobjedi u ratu. Vladimir Putin - poruku Europe doživio je drukčije. Njegovo obraćanje u Sankt Petersburgu, bilo je nakratko odgođeno i to zbog hakerskog napada. Sankcije koje se uvode Rusiji nazvao je nepromišljenima i ludima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Forum u Sankt-Peterburgu /

Putin održao 'jako važan govor': 'Pada standard Europljana, u SAD-u rastu cijene hrane, struje, goriva'

Image
Forum u Sankt-Peterburgu /

Putin održao 'jako važan govor': 'Pada standard Europljana, u SAD-u rastu cijene hrane, struje, goriva'

„Vladajuće elite nekih zapadnih zemalja imaju takve iluzije, ne žele vidjeti očite stvari, već se ustrajno drže sjena prošlosti, na primjer, misle da je dominacija Zapada u politici i ekonomiji nepromjenjiva i vječna. Ali ne postoji ništa što je vječno“, izjavio je Vladimir Putin, predsjednik Rusije.

Da je Europa potpuno nestala s radara njihovih prioriteta, poruka je i ruskog ministra vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Prvo, moram reći da je Zapad uvijek spreman povrijediti svoje građane zbog zacrtanih geopolitičkih ambicija. I drugo, tjera sve ostale da se ponašaju po tom istom principu - podvrgavajući ih izravnim ucjenama, prijetnjama, ultimatumima i svim vrstama niskih udaraca“, tvrdi Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Sve se to događa u jeku ruskih napada na istoku Ukrajine. Granate su zasule kulturni centar u gradu Lisičansku. Većina građana, u neljudskim uvjetima tjedne provode u mračnim skloništima, duboko pod zemljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Čuo sam plač. Užasne krikove. Potrčao sam vani i samo vidio ruševine i tijela“, ispričao je Anatolij Kalajahin.

Područje Sjeverodonecka žarište je ruske ofenzive. Svakodnevni su napadi na gradove koji se nalaze u istočnom ukrajinskom području Donbasa - područje za koje je Putin i danas naglasio da je najvažniji dio specijalnih operacija. Tvrdi, bez sumnje, oni će do kraja biti ostvareni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo