potresna ispovijest / Seksualna robinja u Njemačkoj srela ISIS-ovca koji ju je kupio: 'Za mene je dao 100 dolara'

Image
Foto: Ilustracija/Thinkstock

"Rekao kako je dobio zapovijed da mora silovali sve žene"

19.8.2018.
17:13
Ilustracija/Thinkstock
VOYO logo

Jezidi tinejdžerka koja je pobjegla iz ISIL-ovog ropstva u Iraku, suočila se licem u lice s bivšim zarobljivačem u Njemačkoj. Za RT ispričala zašto smatra da Europa nije raj za djevojke poput nje i zašto se vratila u Iran.

Nakon što je pobjegla iz zarobljeništva u Iraku, Ashwaq Ta'lo mislila je kako je sigurna u njemačkom gradu Schwäbisch Gmünd, koji je smješten u podnožju planine blizu Stuttgarta. To se promijenilo jedne večeri u Veljači kada se Ashwaq vraćala kući iz škole. Auto se zaustavio pored nje, a iz njega je izašao muškarac kratke brade. Spustio je naočale i nagnuo se prema njoj. "Jesi li ti u Ashwaq?”, pitao ju je muškarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to Abu Humam, ISIL-ovac koji je Ashwaq kupio za 100 dolara na tržištu robova u Iraku 2015. godine. Mislila je kako njegovo lice više nikad neće vidjeti, no on je sada živio u Njemačkoj kao izbjeglica i uživao u istoj slobodi kao njegova bivša žrtva.

"Rekla sam da nisam Ashwaq. Na što je on odgovorio 'Jesi, ja to znam, nemoj mi lagati'", ispričala je Ashwaq za RT. Uspaničena Ashwaq pobjegla je do bratove kuće dok ju je Abu Humam pratio. Susret ju je odmah odveo iz mirne Njemačke natrag na prašnjave ceste ratom razorene Iraka gdje je njezino teško iskustvo počelo prije nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su 2014. godine horde ISIL-a zauzele zemlju i oduzele ljudske živote diljem Iraka i Sirije, Ashwaq je živjela s proširenom obitelji od 77 članova u malom selu u Iračkom Kurdistanu. Njihovo selo sustigla je ISIL-ova kampanja klanja i pljačkanja. Džihadisti su okružili obiteljsku kuću te pohvatali i odvojili obitelj.

"Najgori period mog života bilo je trenutak kad nas je ISIL odvojio od naših obitelji. Znala sam da će me silovati i mučiti", prisjeća se Ashwaq koja je tada imala samo 15 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tamo, Ashwaq su vozili u kamionetima po sjevernom Iraku sve dok nije došla u maleni grad Ba'aj, gdje je prodana za100 dolara Abu Humamu.

"Pokušala sam sve da ga uvjerim da me treba pustiti. Ali on je rekao kako je dobio zapovijed da mora silovali sve Jezidi žene i držali ih kao robove. Čak smo pokušale tražiti benzin ili nešto oštro, poput noževa ili škara, da se ubijemo, ali nismo pronašle ništa", govori Ashwaq.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je prisiljena preobratiti se na Islam i postati Humamovo vlasništvo. Kad su se militantni preselili, Abu Humam je držao tinejdžerku kao ljudski štit protiv koalicijskih zračnih snaga koje je vodio SAD. Ashwaq je na kraju uspjela pobjeći, a godinu dana kasnije preselila se u Njemačku u okviru izbjegličkog programa.

"Znali smo da ako ostanemo da će nas ubiti jer su oni ISIL i ubojice", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sastanka s Abu Humamom u Njemačkoj, Ashwaq ga je prijavila policiji i rekla svom socijalnom radniku da ga je vidjela. Kaže da je policija čekala mjesec i pol kako bi otvorila slučaj, a kad su to učinili, nisu pronašli nikakve tragove. Njezin socijalni radnik rekao joj je da je u Njemačkoj kako bi se oporavila od traume zarobljavanja u Iraku, ali Ashwaq se više nije osjećala sigurnom.

"Kako mogu biti sigurna ako moj silovatelj živi ovdje i ima ista prava kao i ja?", pitala se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savezni tužitelji kažu da su istraživali slučaj najbolje što su mogli. Na temelju njezinog opisa, nisu mogli prepoznati Abu Humam i nisu mogli pratiti njegovo ime. Tužitelji kažu da su željeli postaviti Ashwaq još neka pitanja, ali tinejdžerka je već u to doba napustila Njemačku.

Suočena s življenjem u strahu od silovatelja, Ashwaq se vratila u Irak kako bi posjetila rodbinu. Njezina obitelj koja je ostala u Njemačkoj molila ju je da se vrati i uvjeravala ju da će se njemačka vlada potruditi da pravda bude zadovoljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje dostojanstvo je važnije nego biti u Njemačkoj. Stavila sam svoj život na kocku kako bih pobjegla od ISIL-a kako bih zadržala svoje dostojanstvo, a onda želite da ostanem u Njemačkoj iako znam da je onaj tko je odgovoran za moju bijedu slobodan u toj zemlji? Sve što sam željela bilo je da budem negdje sigurna. Ali ako se susretnem s ISIL-om, bojim se da će me opet povrijediti. Onda više ne mogu ostati", zaključila je Ashwaq.

Ashwaq je stigla u Njemačku kao jedna od preko milijun migranata koji su ušli u državu 2015. godine, piše RT. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo