Pravomoćno osuđen / Šešelj ne odustaje od pravne bitke: Traži mogućnost žalbe na presudu od deset godina zatvora

Image
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

'Mehanizam je mimo svih pravila preinačio prvostupanjsku oslobađajuću presudu', tvrdi Šešelj

28.8.2018.
21:35
Dubravka Petrić/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik SRS-a i zastupnik u Skupštini Srbije Vojislav Šešelj, osuđen u Den Haagu na 10 godina zatvora za ratne zločine, uputio je u utorak zahtjev predsjedniku Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) da mu se omogući ulaganje žalbe i odredi rok za najavu žalbe na osuđujuću presudu, objavili su beogradski mediji pozivajući se na MICT.

Predsjednika Srpske radikalne stranke Žalbeno je vijeće Mehanizma osudilo zbog poticanja na progon, deportaciju, nehumana djela, zločine protiv čovječnosti i za progon Hrvata 1992. godine, nakon što je prethodno u lipnju 2016. godine, prvostupanjskom presudom, oslobođen po svim točkama optužnice. Šešelj je proveo 12 godina u pritvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po pravilima MICT-a, pravnog sljednika ICTY-a, nije moguće uložiti žalbu na presudu koju je izreklo Žalbeno vijeće, poslije žalbenog postupka koji je uslijedio nakon prvostupanjske oslobađajuće presude koju je Šešelju izrekao ICTY, prenosi N1.

U Šešeljevu podnesku upućenom Mehanizmu navodi se da je nakon što je tužiteljstvo MICT-a uložilo žalbu na oslobađujuću presudu, Žalbeno vijeće imalo samo dvije mogućnosti - potvrditi presudu ili je ukinuti, a predmet vratiti na prvostupanjsko suđenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mehanizam je mimo svih pravila preinačio prvostupanjsku oslobađajuću presudu Šešelju, proglasio ga krivim za jedan dio optužbe i izrekao mu kaznu od 10 godina, koju je on već izdržao u neprimjereno dugom pritvoru", prenijela je agencija Tanjug navode iz podneska.

U njemu se ocjenjuje da je Šešelju uskraćeno pravo da sudjeluje u drugostupanjskom postupku i on podneskom zahtijeva pravo na ulaganje žalbe na osuđujuću presudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se navodi, cilj Žalbenog vijeća bio je "da 'pokrije' dugogodišnji Šešeljev pritvor u Haškom tribunalu", a preinakom oslobađajuće presude u osuđujuću, kako je ocijenjeno, napravljen je presedan, prenijela je agencija Tanjug.

"To što je Žalbeno vijeće željelo pokriti Šešeljev pritvor nije i ne može biti pravni argument za izricanje protuzakonite presude", zaključuje se u podnesku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojislav Šešelj ocijenio je u travnju presudu kojom je osuđen na 10 godina zatvora “skandaloznom” i najavio žalbu, niječući optužbe da je bilo “sustavnog i rasprostranjenog napada” na Hrvate u Hrtkovcima za što je osuđen u Den Haagu.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo