Što se događa? / Šesto lansiranje od kraja srpnja: Sjeverna Koreja ispalila dva 'nepoznata projektila'

Image
Foto: AP Images

'Vojska prati situaciju i eventualna druga lansiranja', kazali su u južnokorejskom vojnom stožeru

16.8.2019.
7:00
AP Images
VOYO logo

Sjeverna Koreja je u petak ispalila dva "nepoznata projektila" koja su pala u more, priopćio je južnokorejski združeni vojni stožer.

Vojni stožer je objavio da su projektili ispaljeni iz okolice Tongchona, u pokrajini Kangwonu, na jugoistoku Sjeverne Koreje i da su pali u Istočno ili Japansko more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vojska prati situaciju i eventualna druga lansiranja", dodaje južnokorejski vojni stožer.

Ovo je šesto takvo lansiranje od kraja srpnja. Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un rekao je početkom kolovoza da je ispaljivanje tih projektila "službeno upozorenje" Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama zbog njihovih zajedničkih vojnih vježba koje Pjongjang ne odobrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo za mirno ujedinjenje, tijelo sjevernokorejskih vlasti, priopćilo je u petak da odbacuje izjave koje je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in dao u četvrtak.

Moon je u govoru u prigodi obljetnice oslobađanja Koreje od japanskog osvajača (1910.- 1945.) rekao da je njegova zadaća "uspostaviti mir i ostvariti ujedinjenje do 2045.", premda mu predsjednički mandat istječe 2022. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sjevernokorejskom priopćenju optužuje se Seul da je odgovoran za sadašnji prekid međukorejskih pregovora i za neprovedbu "povijesne izjave iz Panmunjoma".

Izjava je donesena na nepripremljenom sastanku Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa u Panmunjomu, u Demilitariziranoj zoni koja razdvaja dvije Koreje. Dvojica čelnika su tada odlučila da će uskoro nastaviti razgovore o sjevernokorejskom nuklearnom arsenalu, ali se to zasad nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Koreja je u priopćenju objavljenom u petak isključila mogućnost skorog nastavka pregovora s Južnom Korejom. "Nemamo više što razgovarati s južnokorejskim vlastima i nipošto se ne kanimo ujediniti s njima", piše u dokumentu.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo