Prisilni rad / Djevojčica u božićnoj čestitki pronašla poruku zatvorenika: 'Molimo vas pomozite nam!'

Image
Foto: Shutterstock

Božićne čestitke britanske kompanije Tesco imale su posebne poruke

23.12.2019.
18:04
Shutterstock
VOYO logo

Britanska multinacionalna kompanija Tesco zaustavila je proizvodnju u jednoj tvornici u Kini u kojoj su strani zatvorenici navodno bili prisiljeni proizvoditi božićne čestitke za dobrotvorne ustanove.

Optužbe su stigle nakon što je The Sunday Times objavio kako je šestogodišnja djevojčica iz istočnog Londona Florence Widdicombe otvorila kutiju božićnih čestitki iz supermarketa i u jednoj od čestitki otkrila poziv u pomoć, prenosi The Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poruci je pisalo: "Strani smo zatvorenici u Qinqpu zatvoru u Šangaju, Kina. Prisiljeni smo raditi protiv svoje volje. Molim vas, pomozite nam i obavijestite organizaciju za ljudska prava".

U poruci je također pisalo da kontaktiraju Petera Humphreyja, bivšeg novinara koji je 23 mjesca bio zatočen u istom zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac djevojčice koja je pronašla poruku Ben Widdicombe kontaktirao je Humphreyja koji se nakon toga pričom obratio novinama The Sunday Timesa. Bivši novinar kontaktirao je nekoliko bivših zatvorenika s kojima je bio u zatvoru, a jedan od njih rekao je da unatrag dvije godine zatvorenici sa stranog odjela biraju dizajn i pakiranje Tesco čestitki te ih slažu u kutije za dostavu.

Humphrey je pušten iz zatvora u lipnju 2015. godine, a tijekom boravka uočio je etikete i drugih brandova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Florence je rekla kako je već nekoliko čestitki ispisala kada je otkrila skrivenu poruku, a njezin otac je isprva mislilo kako se radi o neslanoj šali.

"Bilo je i smiješno i šokantno", rekla je Florence Widdicombe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada smo shvatili da je to potencijalno iznimno ozbiljna stvar, bio sam šokiran i osjećao sam odgovornost da poruku proslijedim Peteru Humphreyju baš kako je autor tražio", rekao je Ben Widdicombe.

Glasnogovornik kompanije Tesco izjavio je da su zgroženi te da nikada ne bi dopustili da se takvo što događa u njihovu trgovačkom lancu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bili smo šokirani optužbama. Odmah smo zaustavili proizvodnju u tvornici i pokrenuli istragu. Također smo povukli te čestitke iz prodaje dok ne istražimo slučaj", poručili su iz Tesca.

Ovakve poruke nisu usamljeni slučaj. Slične poruke kineskih zatvorenika stizale su i u prošlosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jessica Rigby iz Essexa je 2017. godine pronašla rukom napisanu poruku u čestitki koju je dobila s kutijom kupljenom u dućanu Saintsbury's. Poruka je glasila: "Želimo vam sreću i veselje! Treća trgovina, zatvor Guangzhou, Odjel broj 6".

U 2014. je Karen Wisinska iz Sjeverne Irske pronašla poruku u džepu hlača iz Primarka. Autor poruke je navodno bio zatvorenik u Xiang Nan zatvoru u Kini. Napisao je: "Naš posao u zatvoru je proizvodnja odjeće za izvoz. Radimo 15 sati dnevno, a hrana koju jedemo ne bi bila primjerena ni za pse ni za svinje". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amnetsy International tvrdi kako prisilni rad i dalje postoji u kineskim kaznionicama, prenosi The Guardian.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo