žrtva 12-godišnja djevojčica / Silovao dvije djevojčice pa se na sudu branio da je jedna od njih sama pristala. Traže se izmjene zakona

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Novi Zeland traži izmjenu zakona

5.8.2022.
14:11
Shutterstock / Ilustracija
VOYO logo

Ispitivanje žrtve koja je na sudu optužena za "pristanak" na seks s odraslom osobom kada je imala 12 godina stavilo je novozelandske zakone o seksualnom napadu u središte pozornosti, a zagovornici se zalažu za potpunu reviziju, piše The Guardian.

Počinitelj, Tulisi Leiataua, ovoga je tjedna proglašen krivim po 33 točke optužbe za seksualno zlostavljanje dviju djevojčica. Njegova najmlađa žrtva imala je samo osam godina kada je počelo zlostavljanje. Obje su se žrtve suočile s dva tjedna iscrpljujućeg unakrsnog ispitivanja, a negodovanje novozelandskih odvjetnika izazvala je optuženikova obrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leiataua je tijekom suđenja tvrdio da jedna od djevojčica, koja je u vrijeme napada imala 12 godina, dobrovoljno pristala na seksualni odnos s njim i da ga je "progonila" te da stoga nije riječ o silovanju.

Njegova se obrana poslužila elementom novozelandskih zakona koji javnost nije široko razumjela – iako je dob za pristanak uglavnom 16 godina, pristanak je još uvijek pravna obrana dostupna osobama optuženima za silovanje. Zagovornici kažu da bi se to trebalo promijeniti kako bi se osiguralo da se djeca ne mogu smatrati stranama koje pristaju na seksualne odnose s odraslima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
strašna tortura /

Šest mladića osuđeno za silovanje maloljetnice kod Zadra: Djevojčicu su snimali, ucjenjivali i prijetili joj

Image
strašna tortura /

Šest mladića osuđeno za silovanje maloljetnice kod Zadra: Djevojčicu su snimali, ucjenjivali i prijetili joj

“Definitivno treba doći do promjene. Nemoralno je iznositi te ideje s kojima bi dijete moglo pristati na seks", kazala je Kathryn McPhillips, izvršna direktorica organizacije za seksualno zlostavljanje HELP.

McPhillips je rekla da je optužba na sudu za laganje i pristanak na seksualnu aktivnost rezultirala dodatnom traumom za žrtve, posebice djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leiataua je proglašen krivim na Okružnom sudu Manukau za četiri točke optužnice za seksualno zlostavljanje silovanjem, tri točke za nedoličan čin s mladom osobom, jednu točku za nepristojni napad, 10 točaka za seksualno zlostavljanje nezakonitim seksualnim vezama, sedam točaka za druga seksualna zlostavljanja, dvije točke optužnice za drugi napad na dijete i šest optužbi za nedoličan čin nad djetetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo