ODJECI / Silvije Tomašević za RTL Direkt o podršci pape Franje gejevima: 'Ovo nije revolucija, ali sigurno će se razviti diskusija'

Papa Franjo je već ranije dao naslutiti da će doći do ovakvog zaokreta

21.10.2020.
22:20
VOYO logo

Revolucija u Katoličkoj Crkvi? Papa Franjo je podržao registrirana gej partnerstva. "Homoseksualci imaju pravo biti u obitelji. Oni su božja djeca'', rekao je papa Franjo u intervjuu za dokumentarac Francesco, koji je danas premijerno prikazan na filmskom festivalu u Rimu, i snažnije nego ikad dosad podržao gej zajednicu. Njegove riječi su odjeknule u cijelome svijetu.

Image
Nije uvijek imao ovakav stav /

'Istospolni parovi imaju pravo na obitelj': Papa prvi put javno podržao gay parove

Image
Nije uvijek imao ovakav stav /

'Istospolni parovi imaju pravo na obitelj': Papa prvi put javno podržao gay parove

''Ono što moramo napraviti jest zakonsko rješenje o životnom partnerstvu; na taj su način pravno pokriveni i ja se za to zalažem'', istaknuo je papa Franjo, a upravo je to u direktnoj suprotnosti s učenjem Crkve, pa i doktrine Benedikta 16. koji je jasno napisao da poštivanje gejeva ne može dovesti do opravdanja ili zakonskog priznavanja istospolnih zajednica. Papa Franjo je već ranije dao naslutiti da će doći do ovakvog zaokreta, a bilo je to kada je govorio da Bog voli gejeve baš onakvima kakvi jesu, i nije to hrabro samo za poglavara Katoličke crkve, takve stavove nemaju ni pravoslavna, niti islamska zajednica. 

''Papi Franji je važno da ne etiketira ljude. I homoseksualnost, homoseksualci ili pak heteroseksualci, za njega je isto. Ne pokušava razdvajati ljude po spolnoj orijentaciji, već ih promatra kao ljudska bića u cjelini'', kazao je Evgeny Afineevsky, redatelj dokumentarca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno zanimljivo bit će vidjeti kako će na ovo reagirati Katolička crkva u Hrvatskoj, koja o gejevima stavove dosad nije ublažila ni milimetra. Ovaj put i doslovno, vjerojatno će htjeti biti veći katolici od pape.

''Ovo nije revolucija, ali sigurno će se razviti diskusija'', komentirao je za RTL Direkt dugogodišnji dopisnik Večernjeg lista iz Vatikana i dobar poznavatelj crkvenih prilika Silvije Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Taj dio u dokumentarcu je zapravo papin odgovor na jedno pismo jednog homoseksualca koji je to pismo uručio papi i na koncu ga je papa nazvao, a riječ je o muškarcu koji živi s drugim muškarcem u istospolnoj zajednici i imaju posvojeno troje djece. On je u svojem pismu napisao papi da bi odgojio djecu u katoličkoj vjeri, ali se pribojava uključiti ih u župnu zajednicu zbog prepreka. Papa ga je nazvao i rekao mu da ih slobodno uključi u župnu zajednicu i tako nastavi. U dokumentarcu postoji još jedno svjedočenje žrtve homoseksualnog zlostavljanja i papa mu je također telefonirao i rekao mu da ga je bog učinio homoseksualcem i i da ga bog voli i da ga prema tome i papa voli'', kazao je Tomašević. 

''Mijenja se dosta u gledanju Katoličke crkve na homoseksualnost, ali za nju to ipak neće biti revolucija jer i dalje ostaje pravilo Katoličke crkve da se mogu vjenčati samo heteroseksualni parovi, dakle muškarac i žena, ali sigurno će razviti veliku diskusiju unutar Crkve jer homoseksualnim parovima daje pravo da sklapaju te građanske zajednice koje je Crkva do sada odbacivala kao mogućnost za njih'', kazao je Tomašević.

''Sasvim jedna druga situacija nastaje u Crkvi, u kojoj se već duži niz godina raspravlja. Neće se mijenjati puno, Crkva neće nikada prihvatiti da sklopi brak homoseksualnih parova, ali ih se treba uključivati u crkvenu zajednicu. Oni koji su i dosad zagovarali odbacivanje homoseksualaca iz Crkve neće promijeniti svoje mišljenje, no mislim da je to manjina i da se društvo mijenja i da shvaća da se ne može homoseksualca preodgojiti i staviti na pravu stazu jer, evo, i papa kaže da je bog homoseksualca učinio takvim'', zaključio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo