prebacuju odgovornost / Sindikati se posvađali nakon neuspjelog prosvjeda u Sarajevu, danas hitna sjednica Parlamenta

Image
Foto: AP Images

Na hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH odlučivat će se o spornim izmjenama Zakona o radu

31.7.2015.
10:41
AP Images
VOYO logo

Sindikalni čelnici u Federaciji BiH međusobno su se posvađali optužujući se za neuspjeh jučerašnjih prosvjeda te su odustali od novih okupljanja u petak, kojima je bio cilj zaustaviti donošenje novoga Zakona o radu, dok je za danas sazvana hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH koji će odlučivati o spornom zakonu nakon što je dan ranije prihvaćen u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić sazvao je hitnu sjednicu za 14.00 sati, a na dnevnom redu su izmjene Zakona o radu, ali i niza drugih mjera i zakonskih rješenja na čijem donošenju inzistira Europska komisija kako bi se BiH brže približila članstvu u Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
prosvjednici okupirali sarajevo /

Unatoč prosvjedu tisuća radnika, prihvaćen novi Zakon u radu: zastupnici pobjegli na pomoćni izlaz

Image
prosvjednici okupirali sarajevo /

Unatoč prosvjedu tisuća radnika, prihvaćen novi Zakon u radu: zastupnici pobjegli na pomoćni izlaz

Nakon što je vladajuću koaliciju HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) napustila Demokratska fronta (DF) Željka Komšića postalo je upitno hoće li Zakon o radu dobiti potporu u Zastupničkom domu budući su zastupnici ove stranke, zajedno sa SDP-om BiH i Savezom za bolju budućnost (SBB), u četvrtak napustili sjednicu Doma naroda. HDZ BiH i SDA je poduprlo niz manjih stranaka. Zakon o radu može dobiti potporu u Zastupničkom domu ako HDZ BiH i SDA ponovno osiguraju potporu drugih, manjih stranaka.

Prema dnevnome redu Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH u subotu će razmatrati i Reformsku agendu za Bosnu i Hercegovinu od 2015. do 2018. godine, koja sadrži više mjera i rokova za provođenje socio-ekonomskih reformi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su u četvrtak najavili održavanje prosvjeda, Savez samostalnih sindikata BiH odustao je od današnjeg okupljanja ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH. Tu su odluku donijeli nakon trosatne sjednice vodstva koja je održana u Domu sindikata. Sindikalni čelnici međusobno se optužuju oko toga tko je kriv za neuspjeh masovnijeg okupljanja.

Sindikalne organizacije pokušale su nasilno ući u zgradu Parlamenta Federacije BiH i zaustaviti usvajanje Zakona o radu na sjednici Domu naroda, što im nije pošlo za rukom niti su ih masovno poduprli radnici iz BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo