UPUTILI PISMO / Sirijske skupine optužuju UN-ova glavnog tajnika da je nagradio Rusiju

Image
Foto: AP

Mirovna konferencija o Siriji održana u Sočiju, na koju nisu došli glavni politički čimbenici, završila se neuspjehom koji je pokazao da Moskva teško može pronaći rješenje za sukob i zbog kojega bi se on mogao ponovo rasplamsati

2.2.2018.
7:16
AP
VOYO logo

Oko 150 skupina koje zastupaju sirijsko civilno društvo u četvrtak je u pismu optužilo UN-ova glavnog tajnika Antonia Guterresa da je nagradio Rusiju kada je krajem siječnja svog posebnog izaslanika Staffana de Misturu poslao na konferenciju u Soči.

Mirovna konferencija o Siriji održana u Sočiju, na koju nisu došli glavni politički čimbenici, završila se neuspjehom koji je pokazao da Moskva teško može pronaći rješenje za sukob i zbog kojega bi se on mogao ponovo rasplamsati. Poslano je više od 1.600 pozivnica i Rusija tvrdi da je u ljetovalištu Sočiju bilo zastupljeno sirijsko društvo u cjelini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sirijske skupine, među kojima je nekoliko vijeća mjesne oporbe, u svom pismu zamjeraju UN-ovu glavnom tajniku što je skupu koji je organizirala Rusija dao "legitimnost Ujedinjenih naroda". Bilo bi bolje da se sirijski režim, koji uživa rusku potporu, prisililo na stvarno sudjelovanje u pregovorima o rješenju sukoba, napominju.

UN-ov glasnogovornik Stephane Dujarric rekao je, odgovarajući na kritiku, da je Rusija potvrdila da će ishod konferencije biti "doprinos" mirovnom procesu koji je počeo u Ženevi. Dosad su propali svi pregovori za pronalaženje rješenja sukoba koji pustoši Sirijom od 2011., a glavni kamen spoticanja pritom je sudbina predsjednika Bashara al Assada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukob u Siriji koji izbio kada je režim htio ugušiti mirne prosvjede, s godinama je postajao sve zamršeniji pošto su se u nj umiješale strane zemlje i džihadističke skupine, na teritoriju koji je sve više podijeljen između različitih skupina. U sirijskom ratu je izginulo 340.000 ljudi a više od deset milijuna je raseljeno i izbjeglo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo