DIPLOMATSKE TENZIJE / Situacija u Sjevernoj Koreji je na rubu eskalacije: hoće li Kim Jong-un prvi povući nuklearni okidač?

Image
Foto: AP

Prema Washington Postu, Sjeverna Koreja je današnjim pokusom postala jedina zemlja koja je provela nuklearni pokus u 21. stoljeću

3.9.2017.
19:05
AP
VOYO logo

"Testiranje hidrogenske bombe bilo je savršeno uspješno i predstavlja važan korak u dovršavanju programa za nuklearno oružje", riječi su to kojima je sjevernokorejska državna televizija izvijestila javnost da je po naredbi Kim Jong-una testirano jedno od najrazornijih oružja na svijetu.

Naime, hidrogenska bomba, čije je testiranje razotkrio umjetno izazvan potres u blizini lokacije u Sjevernoj Koreji za provođenje nuklearnih pokusa, je pet puta snažnija od atomske bombe koja je bačena na Nagasaki 9. kolovoza 1945. godine, objavio je BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Koreja je od 2006. do danas testirala šest nuklearnih bombi, a već 11 godina traju tenzije na relaciji između Sjeverne Koreje i Južne Koreje, Japana, Rusije.  Ipak, odnos Sjeverne Koreje i SAD-a je drugačija priča, obzirom da tenzije između njih datiraju još od 1989. godine kada je SAD imao satelitske snimke koje su otkrile postojanje nuklearnog centra smještenog sjeverno od Pjongjanga.

Odnosi Sjeverne Koreje i SAD-a od tada osciliraju. Davne 1994. godine Pjongjang je s Washingtonom potpisao bilateralni sporazum, pa se Sjeverna Koreja obvezala ukinuti vojni nuklearni program u zamjenu za gradnju civilnih reaktora, a njihovi odnosi raskinuli su se u periodu 2003. godine kada je Washington optužio Pjongjang da ima tajni program obogaćivanja urana, što je značilo kršenje sporazuma iz 1994. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Koreja se tada povukla iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja i priznala da ga želi razvijati. Intenzivniji odnos po pitanju nuklearnog oružja između SAD-a i Sjeverne Koreje zasigurno se stvara kada 2011. godine Kim Jong-un dolazi na vlast.

Za Kim Jong-una nuklearne bombe, kao i testiranja, su samo, barem tako izgleda, igra jer se sjevernokorejski vođa do sada nije uopće obazirao na upozorenja međunarodne zajednice, pritom ignorirajući ekonomske sankcije, tapkajući tako na samom rubu odnosa s Južnom Korejom, Japanom i SAD-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NY Times ovog se kolovoza prilično bavio Kim Jong-unom, mladim diktatorom kojeg je precizno okarakterizirao Andrei Lanko sa Sveučilišta Kookmin u Seulu nazvavši ga "pametnim, pragmatičnim i odlučnim" čovjekom koji je u svakom trenu spreman postati ubojica.

Tvrdnja je to koja ni ne čudi jer je Kim Jong-un 2013. godine naredio ubojstvo svog ujaka Chang Song-thaeka, a sumnja se kako je 'posljednji vođa' naredio i ubojstvo svog polubrata Kim Jong-nama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako labilan diktator prijetnja je, prvenstveno, za susjedne zemlje, i cijeli svijet. Iako mnogi vjeruju da Kim Jong-un nikad ne bi poslao nuklearnu bombu na Južnu Koreju ili, recimo, SAD, pozivajući se u zaboravu pritom na ugovor o neširenju nuklearnog oružja iz 1968. godine u kojem Sjeverna Koreja nije, sve češća testiranja u Sjevernoj Koreji, pogotovo u zadnje dvije godine, ne obećavaju da bi ovaj diktator mogao ostati miran već upućuju da bi mogao prijeći granicu svog ludila.

Prema Washington Postu, Sjeverna Koreja je današnjim pokusom postala jedina zemlja koja je provela nuklearni pokus u 21. stoljeću s obzirom da Rusija i SAD nisu radile takve pokuse desetljećima, što samo znači da Sjeverna Koreja, očito, ima dovoljno resursa za gradnju zaista moćnog oružja. U prilog toj tezi ide i nedavno sjevernokorejsko lasniranje projektila koji je preletio japanski teritorij i pao u japansko more, 1180 kilometara istočno od rta Erimo na otoku Hokkaido.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjevernokorejski pokus komentirao je i Donald Trump putem svoje omiljene društvene mreže ustvrdivši da Sjeverna Koreja nastavlja biti 'neprijateljski nastrojena i opasna prema SAD-u", a na pitanje novinara hoće li je napasti, samo je kratko odgovorio "Vidjet ćemo". Kakav će bit daljnji rasplet situacije, može se samo nagađati, ali do tada treba postaviti pitanje hoće li Kim Jong-un, koliko god to suludo zvučalo i nerealno zvučalo, iako nakon današnjih događanja zvuči sve realnije, prvi povući okidač.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo