Ubili mu svaku nadu / Sjećate li se Fritzla, osuđenog na doživotnu? Odlukom ga zeznuli tako da ne može tražiti pomilovanje

Image
Foto: YouTube/screenshot

Uhićen je još 2008., a sljedeće godine osuđen je zbog držanja u ropstvu i silovanja svoje kćeri tijekom 24 godine, s kojom je imao sedmero djece...

9.6.2022.
11:54
YouTube/screenshot
VOYO logo

Prošlo je 14 godina od otkrića jednog od najgorih obiteljskih zločina u Europi u 21. stoljeću, od uhićenja Josefa Fritzla koji je u podrumu svoje kuće u Amstettenu u Donjoj Austriji 24 godine držao zatočenu svoju kćer, silovao je, uslijed čega mu je rodila sedmero djece/unučadi…

Zbog tog zločina, kao i zbog ubojstva jednog od novorođene djece, Fritzl je u ožujku 2009. osuđen na doživotni zatvor. Prema zakonima Republike Austrije presuda je značila da bi tada 74-godišnji Fritzl, mogao tražiti pomilovanje nakon izdržanih 15 godina zatvora, što bi bilo sljedeće godine. Ako bi to uopće doživio. No, najnovija odluka Visokog suda u Beču to je spriječila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
FRITZL KRIV PO SVIM TOČKAMA /

Doživotna robija za podrumsku neman

Image
FRITZL KRIV PO SVIM TOČKAMA /

Doživotna robija za podrumsku neman

Fritzlu je, naime, presudom iz 2009. određeno da kaznu narednih najmanje 15 godina mora služiti u zatvorskom odjelu za liječenje psihijatrijskih bolesnika nakon čega bi imao pravo tražiti premještaj u običnu kaznionicu. Baš sljedeće godine isticao bi i obavezni psihijatrijski zatvorski smještaj i rok nakon kojega bi smio tražiti pomilovanje.

I jedno i drugo sada je do daljnjega otpalo nakon što je Visoki sud u Beču prihvatio traženje nadležnog državnog odvjetništva da se sad već 87-godišnjem Fritzlu produlji boravak u odjelu za psihijatrijsko liječenje osuđenih na zatvorske kazne. Austrijska televizija ORF objavila je obrazloženje po kojem "do daljnjega neophodno" držati ga u ustanovi takvog tipa:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluka je obrazložena činjenicom da (kod njega) još uvijek postoji nepromijenjena teška bolest koja se ne da liječiti..."

Kao mlad silovao prijeteći nožem

Sud također konstatira i da nije uvjeren da je kod Fritzla "opasnost dovoljno smanjena". "Do daljnjega" pritom znači da bi se jednom godišnje ponovo procjenjivalo njegovo stanje. Sadašnja odluka doslovno znači da Josef Fritzl "do daljnjega" nikako ne može računati na uvjetno puštanje na slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče ranijeg dijela života tog čovjeka, nakon njegovog uhićenja na vidjelo je izašlo da je Fritzl 1967., kad je imao 32 godine, silovao izvjesnu 24-godišnju medicinsku sestru kojoj je provalio u stan u Linzu, držeći joj pritom nož pod grlom. Za to, kao i za pokušaj silovanja 21-godišnjakinje tada je osuđen na 18 mjeseci zatvora. Na uvjetnu slobodu pušten je nakon odsluženih 12 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo