Potkraj rujna

Sjeverna Koreja i SAD obnovit će nuklearne pregovore, uz jedan uvjet

Choe je naglasila da Washington treba predstaviti novi pristup pregovorima ili će se oni ponovno raspasti

Image
Foto: ap images
Hina/ 9.9.2019. u 20:36

Sjeverna Koreja rekla je u ponedjeljak da je spremna obnoviti nuklearne pregovore sa SAD-om potkraj rujna, ali je upozorila da ako Washington ne primijeni novi pristup pregovorima, nestat će izgledi za postizanje dogovora. 

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un pristao je na sastanku s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom 30. lipnja ponovno pokrenuti pregovore zastale nakon neuspješnog summita u veljači u Hanoiju, ali to se još nije dogodilo unatoč opetovanim pozivima Washingtona. 

Zamjenica sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choe Son Hui rekla je da je Pyongyang spreman na "sveobuhvatne rasprave" sa SAD-om potkraj rujna, objavila je državna novinska agencija KCNA. 

Glasnogovornica State Departmenta rekla je da u "ovom trenutku nemaju najavljenih sastanaka". 

U nedjelju je američki državni tajnik Mike Pompeo izrazio nadu za nastavak razgovora  sa Sjevernom Korejom o denuklearizaciji u idućim danima ili tjednima. 

Choe je naglasila da Washington treba predstaviti novi pristup pregovorima ili će se oni ponovno raspasti. 

Upravo se čita

Image
'zdravstvo se raspada'

Vidović Krišto proziva Plenkovića: 'Hitna je diskutirala s Matijanićem, a Jandrokovića su vozili na snimanje pluća'

"Želim vjerovati da će SAD doći s alternativom koja će odgovarati interesima obiju strana, a nama će biti prihvatljiva."

"Ako Amerikanci budu igrali po starom scenariju koji ne bude imao nikakve veze s novom metodom radnih pregovora nakon dosadašnjih teškoća, onda možda neće doći do dogovora", upozorila je Choe. 

U travnju je Kim SAD-u dao rok do kraja godine da pokaže veću fleksibilnost u pregovorima koji su se raspali u veljači nakon američkog zahtjeva da Sjeverna Koreja odustane od svog nuklearnog naoružanja te zahtjeva Pyongyanga da mu se ublaže međunarodne sankcije predvođene SAD-om. 

Hina/ 9.9.2019. u 20:36

Više s weba

Pročitajte još

Image
u Srbiji

Dadilja (35) otela bebu koju je čuvala. Odvela ju bivšem dečku i rekla mu da je dijete njegovo...

Više s weba