Uoči Olimpijskih igara / Sjeverna Koreja organizirala vojni mimohod, u subotu povijesni susret u Seulu

Iako će dvije Koreje miroljubivo izaći pod zajedničkom zastavom na sutrašnjem otvaranju Zimskih olimpijskih igara, sjeverni dio poluotoka opet je pokazao vojnu snagu

8.2.2018.
12:51
VOYO logo

Sjeverna Koreja je u četvrtak organizirala vojni mimohod u Pjongjangu, rekao je u četvrtak za AFP izvor u južnokorejskoj vladi, dan uoči svečanog otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji.

Sjevernokorejska državna televizija nije objavila nikakvu izravnu snimku s tog događaja, ali je izvor rekao: "Doznali smo da je Sjever organizirao vojni mimohod na Trgu Kim Il-Sunga u Pjongjangu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Koreja je prošlog mjeseca najavila da će sedamdeset godina od osnutka svoje vojske proslaviti 8. veljače, umjesto 25. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijest je zatekla svjetske prijestolnice nakon neobičnog diplomatskog zaokreta koji je početkom siječnja izveo Pjongjang iskoristivši ZOI kako bi uspostavio veze sa Seulom.

Analitičari misle da ovakvim dvojakim pristupom Sjever želi normalizirati svoj status "praktično nuklearne zemlje". Možda će pokušati ishoditi ublažavanje sankcija protiv režima i stvoriti razdor između Južne Koreje i njezina saveznika Amerike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori Zimskih olimpijskih igara rekli su da sjevernokorejska vojna parada neće utjecati na dinamiku tog sportskog događaja.

Sjeverna Koreja je u četvrtak također dala do znanja da se tijekom igara neće sastati s izaslanicima Sjedinjenih Država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nipošto se ne planiramo sastati s američkim dužnosnicima u prigodi našeg posjeta Jugu", rekao je Cho Yong-sam, visoki dužnosnik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi službena agencija KCNA. "Nikad nismo i nećemo tražiti dijalog s SAD-om".

Time su pokopane nade da bi taj sportski događaj mogao biti mjesto na kojem će se pokušati ublažiti napetosti vezane uz sjevernokorejski nuklearni program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na otvaranju Zimskih olimpijskih igara bit će američko izaslanstvo koje će voditi potpredsjednik Mike Pence, kao i  visoko izaslanstvo iz Sjeverne Koreje u kojem će biti mlađa sestra vođe Kim Jong Un-a i ceremonijalni šef države Kim Yon Nam.

Pence je u Japanu kamo je stigao na putu za Južnu Koreju rekao u četvrtak da su Sjedinjene Države spremne na sve mogućnosti kada se radi o Pjongjangu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je najavio da se Washington priprema uvesti ekonomske sankcije, "najsnažnije ikad donesene protiv Sjeverne Koreje".

Južnokorejski čelnik sa sjevernokorejskim predsjednikom i sestrom Kim Jong-una

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in sastat će se u subotu sa sjevernokorejskim formalnim predsjednikom Kim Jong-namom i sa sestrom vođe Kim Jong-una prigodom Zimskim olimpijskih igara,  što je novi dokaz približavanja dviju Koreja, objavio je Seul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moon će ručati s visokim sjevernokorejskim izaslanstvom na ZOI-ju, rekao je u četvrtak glasnogovornik Plave kuće, južnokorejskog predsjedništva.

U tom će izaslanstvu biti Kim Yong-nam koji obnaša počasne dužnosti u sjevernokorejskom državnom vrhu i koji će po protokolu biti najviši dužnosnik Sjevera koji dolazi u posjet Seulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz njega će biti i mlađa sestra Kim Jong-una, Kim Yo-jong, koja je sve utjecajnija u vrhu sjevernokorejske vlasti.

"Predsjednik Moon će primiti sjevernokorejsko izaslanstvo i ručati s njim 10. veljače", rekao je novinarima Kim Eui-kyeom, ne otkrivajući gdje će se ručak upriličiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Južnokorejska agencija Yonhap piše da će Kim Yo-jong najvjerojatnije prenijeti južnokorejskom predsjedniku bratovu osobnu poruku.

Posjet sjevernokorejskog izaslanstva je diplomatski vrhunac zatopljavanja međukorejskih veza u prigodi igara koje se održavaju u Pjongčangu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izaslanstvo će u petak sletjeti u zračnu luku Incheon blizu Seula, a trebalo bi sudjelovati na svečanom otvaranju igara, kao i američki potpredsjednik Mike Pence.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo