Počele pripreme / Sjeverna Koreja priprema inspekcije za nuklearne lokacije

Image
Foto: AP

Sjeverna Koreja priprema inspekcije na nekoliko lokacija za testiranje nuklearnog oružja i raketa

31.10.2018.
11:51
AP
VOYO logo

"Južnokorejska špijunska agencija primijetila je da se Sjeverna Koreja priprema za međunarodne inspekcije na nekoliko lokacija za testiranje nuklearnog oružja i raketa", objavila je novinska agencija Yonhap u srijedu.

Kim Min-ki, zastupnik vladajuće Demokratske stranke, rekao je medijima da su dužnosnici obavještajne službe vidjeli pripreme za moguće inspekcije na lokaciji za nuklearne pokuse Pungje-ri, kao i na lokaciji za lansiranje satelita Sohae. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Južnokorejska nacionalna obavještajna služba istaknula je da Sjeverna Koreja "provodi obavještajne aktivnosti koje se čine kao priprema za posjet međunarodnih inspekcija", iako nisu uočena veća kretanja oko glavnog sjevernokorejskog nuklearnog kompleksa Jongbjon.

Sjeverna Koreja zaustavila je nuklearna i raketna ispitivanja prošle godine, ali nije dopustila međunarodnim inspekcijama da nadgledaju zatvaranje Pungje-rija u svibnju te je kritizirala da je ta akcija bile samo predstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rujnu je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un na sastanku s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom obećao da će zatvoriti Sohae i dopustiti stručnjacima da nadgledaju zatvaranje mjesta nuklearnog testiranja.

Dopuštene međunarodne inspekcije

Moon je istovremeno rekao da je Sjeverna Koreja pristala dopustiti međunarodnim inspekcijama nadgledanje "trajnog zatvaranja" ključnih nuklearnih lokacija i zatvaranje Jongbjona ako Sjedinjene Države poduzmu recipročne poteze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Washington zahtijeva određene korake, kao što je potpuno zatvaranje sjevernokorejskih nuklearnih i raketnih lokacija prije nego što pristane na ključne ciljeve Pjongjanga, uključujući ublažavanje sankcija i službeni kraj Korejskog rata.

Američki su dužnosnici skeptični oko Kimove predanosti odustajanju od nuklearnog oružja, ali je obećanje koje je Sjeverne Koreja dala na samitu s Južnom Korejom američki predsjednik Donald Trump dočekao s oduševljenjem.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo