IZBIJANJE BOLESTI / Sjeverna Koreja tvrdi da ima velikih problema s koronom, Kim Jong Un šalje vojsku da stabilizira opskrbu lijekova

Image
Foto: profimedia.hr
Image
Foto: profimedia.hr

Iako su vlasti naredile raspodjelu nacionalnih rezervi lijekova, ljekarne nisu bile dobro opremljene za nesmetano obavljanje svojih funkcija

16.5.2022.
7:46
profimedia.hr
VOYO logo

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un naredio je vojsci da stabilizira distribuciju lijekova za COVID-19 u glavnom gradu Pjongjangu u borbi protiv prvog potvrđenog izbijanja bolesti u zemlji, objavili su državni mediji.

Prošli tjedan donio je prvo priznanje Sjeverne Koreje o "eksplozivnoj" epidemiji, nakon što je više od dvije godine tvrdila da kod njih nema zaraza. Stručnjaci upozoravaju da bi to moglo izazvati brojne probleme u zemlji s ograničenim medicinskim zalihama i bez programa cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijekovi koje je nabavila država nisu stizali do ljudi na pravodoban i točan način, rekao je Kim na hitnom sastanku Politbiroa u nedjelju, prije nego što je posjetio ljekarne u glavnom gradu, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Kim je naredio hitno raspoređivanje "moćnih vojnih snaga" kako bi se "stabilizirala opskrba lijekovima u gradu Pyongyang", dodaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su vlasti naredile raspodjelu nacionalnih rezervi lijekova, ljekarne nisu bile dobro opremljene za nesmetano obavljanje svojih funkcija.

Kim Jong Un je kritizirao i "neodgovoran" odnos prema radu, organizaciju i izvođenje od strane Vlade i javnog zdravstva, dodaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susjedna Južna Koreja neće štedjeti napore kako bi pomogla Sjeveru u borbi protiv epidemije, rekao je predsjednik Yoon Suk-yeol u parlamentu u ponedjeljak, rekavši da je spremna pružiti cjepiva protiv COVID-19 i drugu medicinsku podršku ako se Pjongjang složi.

Broj zaraženih Covid-19 u Sjevernoj Koreji iznosio je 1.213.550, s 50 smrtnih slučajeva do nedjelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo