Nakon dugog čekanja / Sjeverna Makedonija službeno postala 30. članica NATO-a: 'Ispunili smo generacijski san'

Image
Foto: shutterstock

Prošle godine država je promijenila ime u Sjeverna Makedonija kako bi riješila dugotrajni spor s Grčkom

27.3.2020.
20:47
shutterstock
VOYO logo

Sjeverna Makedonija pridružila se NATO-u u petak, postavši 30. članicom Saveza nakon dugotrajnog postupka tijekom kojeg je morala promijeniti ime države.

"Republika Sjeverna Makedonija službeno je nova, 30. članica NATO-a", priopćila je Vlada u Skoplju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispunili smo generacijski san."

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je "Sjeverna Makedonija sada dio NATO-ove obitelji, obitelji koju čini trideset država i gotovo milijarda ljudi. Obitelji koja se temelji na uvjerenju da smo svi zajedno jači i sigurniji bez obzira na izazove s kojima smo suočeni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije u petak Sjeverna Makedonija je položila instrument potvrde Sjevernoatlantskog ugovora pri State Departmentu u Washingtonu, posljednji formalni korak za pridruživanje Savezu.

"Današnji ulazak Sjeverne Makedonije u članstvo NATO-a predstavlja kulminaciju višegodišnjih napora Vlade i naroda Sjeverne Makedonije", rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezino članstvo u Savezu "pridonijet će većoj integraciji, demokratskoj reformi, trgovini, sigurnosti i stabilnosti diljem regije te pokazati drugim zemljama da su vrata NATO-a otvorena", dodao je.

Prošle godine Sjeverna Makedonija je promijenila ime kako bi riješila dugotrajni spor s Grčkom, uvjet koji je Atena postavila Skoplju za ulazak u članstvo NATO-a i EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čekali smo ovaj dan gotovo 30 godina", napisala je na Twitteru ministrica obrane Sjeverne Makedonije Radmila Sekerinska.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo