Otvaranje Olimpijskih igara / Sjevernokorejski predsjednik i sestra Kim Jong-una stigli u Južnu Koreju: susreću se s Trumpovim potpredsjednikom?

Image
Foto: AP Images

Dvije korejske države danas će na svečanom otvaranju Zimskih olimpijskih igara izaći pod jednom zastavom, koju će nositi dva sportaša, odnosno po jedan iz svake zemlje podijeljenog poluotoka

9.2.2018.
8:56
AP Images
VOYO logo

Predstavnici Sjeverne Koreje, uključujući Kim Yo-jong, sestru diktatora Kim Jong-una te ceremonijalnog predsjednika Kim Yong-nama prešli su granicu stigavši na južni dio poluotoka gdje će danas biti otvorene Zimske olimpijske igre, javljaju agencije.

Delegacija iz Pjongjanga doputovala je zrakoplovom, sletjevši u zračnu luku Incheon na zapadu Južne Koreje. Sportaši su pak prije koji dan autobusima prešli demilitariziranu zonu uz granicu dviju Koreja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Delegacija od 22 člana prisustvovat će svečanoj ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu. Ondje će biti i potpredsjednik SAD-a Mike Pence te japanski premijer Shinzo Abe. Nakon otvaranja Igara predviđena je večera na kojoj će se susresti Pence i ceremonijalni predsjednik Sjeverne Koreje.

U subotu će se sjevernokorejska delegacija sastati s predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom. Sastanak je predviđen u Seulu, a najavljuje se i susret s južnokorejskim ministrom za ujedinjenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije korejske države danas će na svečanom otvaranju Zimskih olimpijskih igara izaći pod jednom zastavom, koju će nositi dva sportaša, odnosno po jedan iz svake zemlje podijeljenog poluotoka.

Na stadionu u Pjongčangu, uz 35 tisuća gledatelja, u VIP loži će se nalaziti sjevernokorejska delegacija, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, američki dopredsjednik Mike Pence, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres i japanski premijer Shinzo Abe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj dolazak u Pjongčang su potvrdili predsjednici Slovenije Borut Pahor, Švicarske Alain Berset, Slovačke Andrej Kiska, Poljske Andrzej Duda, Estonije Kersti Kaljulaid, Latvije Raimonds Vejonis i Litve Dalia Grybauskaite. Svečano otvorenje gledat će uživo i norveška premijerka Erna Solberg, nizozemski premijer  Mark Rutte i finski premijer Juha Sipila, te švedski kralj Carlo i kraljica Silvia, veliki vojvoda Luksemburga Henri, danski prijestolonasljednik Frederik i monegaški princ Albert II. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo