Najavljen prosvjed / Sjevernu Makedoniju trese skandal zbog dijeljenja tisuća privatnih fotografija žena, među kojima su i maloljetnice

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Četiri osobe uhićene su u četvrtak u sklopu istrage o grupi 'Javni salon', objavila je policija te izvijestila da je grupa zatvorena

29.1.2021.
22:40
Shutterstock
VOYO logo

Organizacije za zaštitu ljudskih prava u Sjevernoj Makedoniji zatražile su u petak mjere protiv "seksističkog nasilja" pošto su na jednom online forumu podijeljene tisuće fotografija i video snimaka žena, a među njima i maloljetnica.

Poziv na prosvjed

Četiri osobe uhićene su u četvrtak u sklopu istrage o grupi  "Javni salon", objavila je policija te izvijestila da je grupa zatvorena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahtijevamo da državno odvjetništvo odmah riješi (...) kriminalnu aferu u kojoj su brojne žene žrtve seksističkog nasilja", izjavilo je nekoliko nevladinih udruga i pozvalo na prosvjed 3. veljače u Skoplju.

Helsinški odbor, Mreža za suzbijanje obiteljskog i nasilja nad ženama, Centar za podršku zajednici LGBTI i druge udruge zahtijevaju da administratori grupe budu sudski gonjeni, ali i svi članovi koji su dijelili fotografije i video materijale te osobne podatke žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nasilnik iz Kaštela /

Curi prijetio kliještima, bivšoj sjekirom: 'Reci svom dečku da ću od njega napraviti šnicle'

Objavljeni i osobni kontakti

Zahtijevaju i zakon kojim će se regulirati zlostavljanje na mreži.

Prema medijima grupa je imala 7000 članova, a podijeljeno je više od 10.000 fotografija i videosnimaka bez dopuštenja žena i djevojaka koje su snimljene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio materijala prikupljen je iz privatne razmjene žrtava, dio potječe s objava na društvenim mrežama, a uz neke su objavljeni i osobni kontakti.

Mučno svjedočanstvo

Mediji su prije otprilike godinu dana upozorili na postojanje te skupine i tada je bila otvorena istraga no nije ništa razriješila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti su ponovno otvorile istragu kada se prije nekoliko dana mrežom proširilo svjedočanstvo mlade žene u kojem je ispričala da je žrtva spolnog uznemiravanja otkako su u "Javnom salonu" osvanule njezine fotografije s Instagrama popraćene njezinim brojem telefona.

Glasnogovornik policije Toni Angelovski rekao je da će "vođe (skupine) biti uhvaćeni kada se završi istraga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo