je li ovo moguće? / Skandalozna odluka susjeda: u Trebinju planiraju podizanje spomenika Dražinim četnicima!?

Image
Foto: dubrovackidnevnik.rtl.hr

'Kada njihovi čelnici i predstavnici pređu državnu granicu i dođu u Grad, usta su im puna ekumenizma, poziva na pomirenje i suradnju, a kada se vrate u svoja brda onda skinu maske i pokažu pravo lice - nostalgiju za četnicima'

16.2.2018.
16:32
dubrovackidnevnik.rtl.hr
VOYO logo

Trebinje bi, prema pisanjima tamošnjih medija, trebalo dobiti spomen-obilježje poginulim borcima Jugoslavenske vojske u otadžbini te je raspisan i međunarodni natječaj za izradu idejnog rješenja koji će biti otvoren do 20. veljače, piše Dubrovački dnevnik.

Navedeni potez oštro je osudio predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Najava gradnje spomenika borcima Jugoslovenske vojske u otadžbini, zapravo četnicima pod zapovjedništvom Dragoljuba Draže Mihailovića, još je jednom ukazala na licemjerje trebinjske svjetovne i tamošnje pravoslavne crkvene vlasti. Naime, kada njihovi čelnici i predstavnici pređu državnu granicu i dođu u Grad, usta su im puna ekumenizma, poziva na pomirenje i suradnju, a kada se vrate u svoja brda onda skinu maske i pokažu pravo lice  - nostalgiju za četnicima. I sve dok je tako, Grad i Trebinje ne smiju, radi poštivanja svih žrtava i u Drugom svjetskom ratu, a posebno u Domovinskom ratu, institucionalno surađivati. Spremni smo oprostiti, spremni smo graditi bolju budućnost, ali ne dok se susjedstvo zanosi uspomenama na četnike i ima gotovo romantičnu viziju takve prošlosti. I davne i ove nedavne koju jako dobro pamtimo i čiji su ožiljci još itekako vidljivi,“ objavio je Potrebica na svom profilu.

Sredstva kojima će biti nagrađena najbolja rješenja osigurala je tamošnja Gradska uprava, Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Udruženje boraca Jugoslovenske vojske u otadžbini i nevinih žrtava Drugog svjetskog rata, njihovih potomaka i štovatelja koje je i inicijator izgradnje ovog spomenika. Kako piše u trebinjskim medijima, spomenik će se nalaziti na zelenoj površini kod kamenog mosta kako bi bio 'istinski ukras Trebinja'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, prva osoba Jugoslavenske vojske u otadžbini Draža Mihajlović je istu vodio od 1942. do 1944. godine, a u tom su razdoblju počinjeni neki od najtežih četničkih zločina u provođenju genocida nad Hrvatima i Muslimanima tijekom Drugog svjetskog rata, piše Dubrovački dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo