TEŠKI RAZGOVORI / Skupina G20 upozorila na ekonomsku stagnaciju, no nije osudila protekcionizam

Image
Foto: AP Images

Američko-trgovinski rat koji se pogoršava je uzdrmao svjetska tržišta i testirao volju čelnika G20

29.6.2019.
12:07
AP Images
VOYO logo

Svjetski čelnici na summitu G20 upozorili su u subotu na rastuće rizike po svjetsku ekonomiju, ali nisu izrijekom osudili protekcionizam te su se založili za slobodnu, poštenu trgovinu i poticajno investicijsko okruženje, nakon razgovora za koje su neki svjetski vođe rekli da su bili teški.

U službenoj izjavi na kraju dvodnevnog summita, održanog u japanskoj Osaki, vođe su poručile da je svjetski ekonomski rast ostao nizak te da postoje daljnji rizici za pad u vrijeme porasta trgovinskih i geopolitičkih tenzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Težimo realizirati slobodnu, poštenu, nediskriminirajuću, transparentnu, predvidljivu i stabilnu trgovinu, investicijsko okruženje te zadržati naša tržišta otvorenima", rekli su u izjavi sa summita u kojoj vođe, kao i na prethodnome, nisu pozvale na potrebu otpora protekcionizmu.

Japanski premijer Shinzo Abe samouvjereno je naglasio da čelnici summita G20 imaju puno toga zajedničkog, poput prepoznavanja potrebe da grupa G20 ostane ključni pogon svjetskog ekonomskog rasta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"G20 se dogovorio o temeljnim načelima podržavši sustav slobodne trgovine", kazao je Abe, dodavši da se grupa založila za snažnije mjere kako bi poboljšali sustav rješavanja trgovinskih sporova Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Domaćin summita Japan je, u pripremanju izjave, nastojao ishoditi rješenje koje bi zadovoljilo SAD, koji se protivi osudi protekcionizma, i druge nacije koje traže jače upozorenje protiv trgovinskih tenzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bilo velikih odluka, ali sudionici su potvrdili svoje želje za daljnjim radom na poboljšanju svjetskog trgovinskog sustava, uključujući želju za radom na reformi WTO-a", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na novinskoj konferenciji u subotu.

"Pozitivna je činjenica da su svi potvrdili da je taj proces potreban te su potvrdili spremnost rada na tome", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američko-trgovinski rat koji se pogoršava je uzdrmao svjetska tržišta i testirao volju čelnika G20 da predstave ujedinjenu frontu za sprječavanje globalne recesije.

SAD i Kina su se dogovorile ponovno započeti razgovore o trgovini, što je pružilo neku nadu da bi dvije najveće svjetske trgovine mogle razriješiti spor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska unija i zajedničko tržište Južne Amerike Mercosur dogovorili su sporazum o slobodnoj trgovini u petak.

"Sporazum promiče naše vrijednosti i podržava multilateralni sustav utemeljen na pravilima", rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u subotu, kritizirajući time Trumpovu averziju spram multilateralizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je upozorila da se svjetska ekonomija suočava s ozbiljnim problemima zbog trgovinskih sukoba te je pozvala čelnike skupine G20 da smanje carine i ostale prepreke slobodnoj trgovini.

"Dok je ponovno pokretanje razgovora između SAD-a i Kine poželjno, već uvedene carine koče svjetsku ekonomiju i neriješena pitanja znače velike nesigurnosti o budućnosti", rekla je u izjavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlogodišnji summit G20 u Buenos Airesu bio je prvi summit koji je odbacio potrebu osude protekcionizma, što je bilo povlačenje pred zahtjevom Washingtona.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo