Geneza zbunjoze / Sky News cijeli dan pisao da kraljicu ispraća i predsjednik 'Moran Milanović'. Našli smo uzrok, datira iz 2012.

Image
Foto: AP

Niz medija raspisao se o 'Moranu' iz Hrvatske, neki kopirajući Sky, drugi pak neki sasvim drugi izvor. Ispalo je da je zabuna stara cijelo desetljeće

20.9.2022.
15:52
AP
VOYO logo

Njihov reporter nabrajao je da su na ispraćaj pokojne kraljice Elizabete II. Došli Joe Biden, Emmanuel Macron, Jair Bolsonaro, japanskog cara Naruhita, uglavnom po poretku prema značaju određene zemlje u svjetskim razmjerima.

U nekom trenutku Sky News je, nakon predsjednika Laburista Keira Starmera i gradonačelnika Londona Sadiqa Khana, došao do marokanskog princa prijestolonasljednika Moulaya Hassana, a zatim: "Irski predsjednik Michael Higgins, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i hrvatski predsjednik Moran Milanović, također su bili tamo…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ispraćaj Elizabete II. /

RTL-ova reporterka svjedočila kad je pripadnik kraljevske garde kolabirao: 'Upravo ga odvozi Hitna'

Image
Ispraćaj Elizabete II. /

RTL-ova reporterka svjedočila kad je pripadnik kraljevske garde kolabirao: 'Upravo ga odvozi Hitna'

Isprva se činilo da je riječ o običnom lapsusu, o nespretnosti prstiju na tipkovnici i potom previdu lektora, jer medijske kompanije takvog kalibra jako paze na lekturu svega što puštaju vani. Lapsusom se moglo objasniti i činjenica da je niz medija nakon Sky Newsa prenosio vijest o "predsjedniku Moranu Milanoviću" iz Hrvatske.

Ali, kad se ispostavilo da su neki manji mediji o "Moranu Milanoviću" izvještavali već skoro dva sata prije Sky Newsa, stvar je postala zagonetna. Yahoo je, primjerice, podijelio vijest o "Moranu" nešto poslije 10.30 sati. Za UK Daily News nije potpuno jasno jesu li oni rečenicu kopirali od Skya ili Sky od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju dio portala prenosio je tekst Skya s pogrešno navedenim imenom predsjednika Republike Hrvatske koji je danas sa stotinama državnika ispraćao kraljicu Elizabetu II., dio je pak očito kopirao tekst s UK Daily Newsa, a moglo ih se naći i na francuskom.

Bilo je očito da je riječ o posljedici jurnjave za vremenom u praćenju kraljevskog sprovoda u Londonu i o utrci s agencijama. E da bi ispalo da se originalno, najranije spominjanje "Morana Milanovića" odnosi tamo još na predsjednika Vlade Republike Hrvatske, znači još prije jednog desetljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijski Kleine Zeitung objavio je 16. studenog 2012. navečer da je u Zagrebu na Trgu bana J. Jelačića više od 10.000 ljudi oduševljeno slavilo to što je tog dana Haaški sud oslobodio Antu Gotovinu i Mladena Markača optužbi za ratne zločine počinjene u VRO Oluja 1995.

Za Ivu Josipovića naveli su da je rekao da se radi o "pravednoj presudi", da bi u nastavku napisali: "Suzdržano je reagirao premijer Moran Milanović; da oslobađanje ne znači da nisu počinjene pogreške. 'Hrvatska mora izravnati dug pravdi', kazao je Milanović."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo