prvi u dva desetljeća / Slijedi divovski posao u zemlji s lošom birokracijom: Pakistan počeo prvi popis stanovništva od 1998.

Image
Foto: AP

Pakistan je u srijedu krenuo s prvim popisivanjem stanovništva u gotovo dva desetljeća, divovski zadatak s dubokim političkim posljedicama

15.3.2017.
8:57
AP
VOYO logo

Pakistan je u srijedu krenuo s prvim popisivanjem stanovništva u gotovo dva desetljeća, divovski zadatak s dubokim političkim posljedicama koji pod opsežnim mjerama sigurnosti provodi više desetaka tisuća civilnih i vojnih popisivača.

"Radi se o užurbanom procesu ali smo spremni", kazao je Nadem Ehsan, učitelj u zelenom prsluku s natpisom "popis stanovništva 2017." koji popisuje ljude u svojoj četvrti Pešavara u pratnji tri vojnika i četiri policajca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Brinuli smo se zbog sigurnosti, ali vlada nas je razuvjerila", dodao je on obilježavajući kredom vrata kuća čiji su stanari već popisani.

Više od 300.000 osoba uključeno je u operaciju, od kojih 84.000 civilnih popisivača, većinom učitelja i lokalnih dužnosnika, te 44.000 vojnih popisivača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se divovskom poslu u zemlji s loše opremljenom birokracijom za takve logističke izazove.

Službeno bilježenje velikih demografskih promjena do kojih je došlo u zadnja dva desetljeća moglo bi imati znatne posljedice na izborne okruge, podjelu mjesta u Nacionalnoj skupštini ili pri podjeli saveznih sredstava. Sve to godinu dana prije parlamentarnih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1998. Pakistan je službeno imao 134,7 milijuna stanovnika. Pakistan je po podacima UN-a šesta najnapučenija zemlja na svijetu, a procjenjuje se da danas ima približno 200 milijuna stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo