Nakon našeg Borića / Slijedi li Kolumbiji prvi ljevičar predsjednik u 2 stoljeća postojanja? Uoči izbora vodi bivši gerilac

Image
Foto: AP

Nakon pobjede Borića hrvatskih korijena u Čileu, da Silvinog novog uzleta u Brazilu, sve upućuje na novi 'crveni val' diljem Latinske Amerike

29.5.2022.
8:36
AP
VOYO logo

Kolumbijci biraju u nedjelju na izborima novog predsjednika između bivšeg pobunjenika koji obećava velikodušne socijalne programe, kandidata desnog centra koji upozorava na ljevičarski ekonomski model i ekscentričnog poslovnog magnata.

Ljevičar Gustavo Petro, bivši gradonačelnik Bogote i pripadnik gerilske skupine M-19 te trenutni senator, dosljedno vodi u anketama s oko 40 posto potpore, deset bodova manje od potrebnog da osigura predsjednički mandat bez drugog izbornog kruga u lipnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POBJEDA PROTIV DESNICE /

Hrvat postao najmlađi predsjednik Čilea: Ljevičar Gabriel Boric osvojio više od 55 posto glasova

Image
POBJEDA PROTIV DESNICE /

Hrvat postao najmlađi predsjednik Čilea: Ljevičar Gabriel Boric osvojio više od 55 posto glasova

Šezdesetdvogodišnjak je privukao glasače obećanjima o tome da će preraspodijeliti mirovine, ponuditi besplatna javna sveučilišta i boriti se protiv duboke nejednakosti. Njegov je glavni protivnik Federico Guttierrez, političar desnog centra, bivši gradonačelnik Medellina, koji ima oko 25 posto potpore.

Gutierrez je istaknuo vlastite planove za temeljni dohodak za 5 milijuna kućanstava, gospodarski rast od 5 posto na godinu i učinkovitiji vladinu potrošnju kao odgovor na optužbe da je on ideološki nasljednik nepopularnog predsjednika Ivana Duquea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gutierrez (47) rekao je da je Petro prijetnja demokraciji i upozorio da će ljevičarski gospodarski planovi, uključujući zabranu novih naftnih i plinskih projekata, naštetiti kolumbijskom gospodarstvu.

Po anketama na trećem mjestu u šesterostrukoj utrci je građevinarski magnat i bivši gradonačelnik Bucaramange Rodolfo Hernandez, koji ima oko 20 posto potpore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hernandez, neovisni kandidat, poznat je po neobičnim videima na društvenim mrežama, među kojima je i onaj na kojemu vozi električni skuter, te po antikorupcijskim obećanjima. Sam Hernandez (77) pod istragom je o tome je li intervenirao u natječaju u korist tvrtke za koju je lobirao njegov sin, što on niječe.

Ako bi na izborima za predsjednika Republike Kolumbije pobijedio Petro, bio bi to prvi politički lijevi predsjednik ove zemlje još od Povelje o neovisnosti iz 1810. godine, dakle prvi u skoro dva stoljeća postojanja samostalne Kolumbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Južna, pa i Latinska Amerika uopće, posljednjih godina opet bilježi "crveni val" kao što je bio onaj s početka stoljeća. Krajem prošle godine u Čileu je, primjerice, lijevi kandidat Gabriel Borić postao najmlađi predsjednik te zemlje. Borić je posebnu pozornost privukao u Hrvatskoj zbog svog porijekla s Ugljana.

Nedavno se, također, ponovno politički aktivirao bivši lijevi predsjednik Brazila Lula da Silva, koji je prije navodno iskonstruiranog pravosudnog progona slovio za "najpopularnijeg demokratski izabranog predsjednika na svijetu". Da Silva sada uvjerljivo vodi u anketama ispred krajnje desnog Jaira Bolsonara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da Silvi se pamti da je tijekom njegovog mandata čak i Barack Obama za njega kazao: "Ja naprosto volim ovog čovjeka!"

Birališta u Kolumbiji se otvaraju u 8 ujutro po lokalnom vremenu i zatvaraju u 16 sati (23 sata o srednjoeuropskom vremenu). Dužnosnici su rekli da očekuju rezultate oko četiri sata kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo