Raskinuo sporazum / Slijedi li nam novi Hladni rat? Trump prijeti Rusima: 'I mi ćemo početi proizvoditi takvo oružje!'

Image
Foto: Thinkstock.com

Trump tvrdi da Rusija već godinama krši taj sporazum

21.10.2018.
8:30
Thinkstock.com
VOYO logo

SAD će se jednostrano povući iz više od 30 godina starog sporazuma s Rusijom kojim se zabranjuje cijeli niz nuklearnog i konvencionalnog oružja, najavio je u subotu navečer predsjednik Donald Trump, tvrdeći da ga Rusija godinama krši.

Sporazum o uništenju i zabrani proizvodnje projektila kraćeg i srednjeg dometa (INF) su 1987. u Washingtonu potpisali tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski predsjednik Mihail Gprbačov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S INF-om je na snagu tada stupila zabrana nuklearnih i konvencionalnih projektila dometa od 500 do 5500 kilometara, kao i njihovih lansirnih rampi.

"Raskinut ćemo taj sporazum i povući se iz njega", kazao je Trump novinarima u Nevadi, uz obrazloženje da Rusija stalno krši taj sporazum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krše ga već godinama i ja ne znam zašto predsjednik Obama nije o njemu pregovarao ili se povukao. Nećemo im dozvoliti da krše nuklearni sporazum i proizvode oružje, dok nama to nije dozvoljeno", rekao je Trump.

 Istaknuo je također da će SAD početi proizvoditi takvo oružje ukoliko Rusija i Kina o tom pitanju ne sklope novi sporazum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton krenuo je za Moskvu gdje bi trebao razgovarati o povlačenju iz INF-a. Taj potez je, naime, već naišao na kritike Rusije.

Izvor u ruskom ministarstvu vanjskih poslova je kazao da SAD "već dugo godina" želi poduzeti taj korak te da je "namjerno i postupno podrivao temelj ugovora". Također dodaje da je ta odluka "u skladu" s američkom politikom povlačenja iz međunarodnih pravnih sporazuma koji nameće jednake obveze svim partnerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Washington svoje tvrdnje o ruskom kršenju sporazuma temelji na razvoju ruskog krstarećeg projektila Novator 9M729 dometa od 2600 kilometara.

Početkom mjeseca je zabrinutost zbog proizvodnje tog krstarećeg projektila izrazio NATO. Istovremeno je ruski predsjednik Vladimir Putin kazao da NATO-ov raketni štit postavljen u Rumunjskoj može lansirati nuklearni projektil u svakom trenutku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trumpova objava mogla bi stvoriti nove tenzije u odnosima hladnoratovskih protivnika. Dok s jedne strane Trump često hvali Putina, njegova administracija zauzela je čvrsti stav prema Rusiji i opetovano uvodila sankcije protiv Kremlja.

 Sporazumi o razoružavanju kamen su spoticanja između dvije velesile i mnoge bi uskoro trebalo obnoviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Sporazum o ograničavanju strateškog naoružanja START 2010. prestaje važiti 2020. a SAD je raskinuo Antibalistički program iz 1972. još 2002. tvrdeći da mora razviti obranu protiv odmetnutih država kao što su Iran i Sjeverna Koreja.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo