oglasili se o krizi / Slovačka za zajednički srednjoeuropski pristup problemu izbjeglica: čvrsto odbijaju sustav kvota

Image
Foto: AP Images

Fico je potvrdio da se u petak ili u nedjelju u Pragu sastaje s premijerima Češke, Mađarske i Poljske kako bi razgovarali o toj krizi, dok broj smrtnih slučajeva među migrantima na moru i kopnu stalno raste

31.8.2015.
14:54
AP Images
VOYO logo

Slovačka se nada da je moguće dogovoriti zajednički pristup s ostalim srednjoeuropskim zemljama prema izbjegličkoj krizi koja pogađa Europu, a koja bi podrazumijevala odbijanje bilo kakvih kvota za preraspodjelu migranata, izjavio je u ponedjeljak premijer Robert Fico.

Fico je potvrdio da se u petak ili u nedjelju u Pragu sastaje s premijerima Češke, Mađarske i Poljske kako bi razgovarali o toj krizi, dok broj smrtnih slučajeva među migrantima na moru i kopnu stalno raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarska, koja je u Schengenu, postala je magnet za desetke tisuća migranata s Bliskog istoka i ostalih ratom i siromaštvom zahvaćenih područja koji preko Balkana nastoje stići u zapadnu Europu.

Srednjoeuropske zemlje su odbile prijedloge Bruxellesa o obvezujućim kvotama glede priljeva tražitelja azila koji preko Sredozemlja stižu u Grčku i Italiju. Francuski predsjednik Francois Hollande njihov je pristup ocijenio "skandaloznim", no Fico je odlučan u neprihvaćanju kvota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Snažno odbacijemo bilo kakve kvote (...) ako se usvoji mehanizam automatske preraspodjele migranata, tada ćemo se jednog dana probuditi i imati 100.000 ljudi iz arapskog svijeta, a to je problem koji ne bih htio da ga Slovačka ima", rekao je Fico.

Izrazio je spremnost da njegova zemlja u okviru svojih mogućnosti učini što treba za ljude kojima je pomoć zaista potrebna te da ih se razdvoji od ekonomskih migranata. Fico smatra da bi se Europa trebala usredotočiti na rješavanje uzroka krize s migrantima i poručio da treba "prestati s destabilizacijom Sirije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo