rutinski pregled / Slovenci na Macelju otkrili 13 ilegalnih migranata iz Afganistana i Pakistana

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Sva trinaestorica, od toga 11 Afganistanaca i dva Pakistanca, predata su nakon postupka hrvatskim organima, uz kaznenu prijevu protiv nepoznatog počinitelja

27.9.2017.
16:44
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Slovenska granična policija otkrila je u utorak popodne 13 ilegalnih migranata, skrivenih u teretnom vozilu turskih registarskih oznaka, koje je ušlo u zemlju na graničnom prijelazu Obrežje/Macelj, objavila je u srijedu policijska uprava Maribor.

Sva trinaestorica, od toga 11 Afganistanaca i dva Pakistanca, predata su nakon postupka hrvatskim organima, uz kaznenu prijevu protiv nepoznatog počinitelja.
Ilegalni migranti otkriveni su prilikom rutinskog pregleda jer je u prikolici vozila aparatom utvrđena povećana prisutnost ugljičnog dioksida, a onda utvrđeno da su i carinske plombe na priključnom vozilu teretnjaka bile oštećene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na regionalnoj konferenciji o problemu ilegalnih migracija sredinom rujna slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar kazala je da je situacija s ilegalnim ulascima migranata u Sloveniju "trenutačno mirna", ali da se ne može predvidjeti što će se događati idućih mjeseci, te da je primjetan porast ilegalnih prelazaka granice iako u daleko manje dramatičnim razmjerima nego u vrijeme migracijskog vala balkanskom rutom 2015.-2016. godine.

Slovenska policija je u prvih sedam mjeseci ove godine tako zabilježila gotovo dvostruko više takvih pokušaja, skoro tisuću, te je zaprimila nešto manje od 800 molbi za azil, od čega 320 od državljana Afganistana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porastao je i broj onih koji su u Sloveniju došli iz Italije, ali je u zadnjih nekoliko mjeseci prisutan i porast stranaca iz trećih država koji su u Sloveniju ušli iz Hrvatske, a da ih prije toga hrvatska policija nije registrirala, dok cjelokupan porast ilegalnih migranata s balkanske rute ove godine iznosi 67 posto, rekla je tom prilikom Gjerkeš Žnidar.

Dodala je kako se boji što će se dogoditi u zimskim mjesecima s migrantima i izbjeglicama koji se nalaze još uvijek u kampovima u Grčkoj, Srbiji i Italiji, jer da se  Slovenija praktički nalazi na nezgodnom mjestu, uhvaćena između "dvije migracijske rute", one u središnjem Sredozemlju i one koja iz Turske vodi preko Balkana u srednjeeuropske i sjeverne zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo