Ispitivanje javnosti / Slovenci žele promjene: Pahorova pobjeda više nije sasvim izvjesna?

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Dodatan razlog za zabrinutost u izbornom stožeru sadašnjeg predsjednika je i podatak da čak 49% ispitanika navodi kako "žele promjene" na položaju predsjednika države i zapovjednika oružanih snaga.

31.7.2017.
12:16
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora u Sloveniji, reizbor Boruta Pahora koji i dalje važi za favorita više nije sasvim izvjestan, barem ne u prvom krugu, kako se to činilo do nedavno, jer mnogi Slovenci na tom mjestu žele promjene, sudeći prema ispitivanju javnosti čije rezultate je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Prema prošlotjednoj anketi provedenoj na uzorku 523 ispitanika, Pahoru bi četiri mjeseca pred izlazak na birališta svoj glas dalo 36,5 posto ispitanika, pa bi bio potreban drugi izborni krug.
U njemu bi se sadašnji predsjednik sučelio sa Marjanom Šarecom, gradonačelnikom Kamnika, nestranačkim kandidatom za kojega bi u prvom krugu glasovalo njih 20,6 posto, sudeći prema "Delovoj" novoj anketi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šarec nije novo lice u politici i u gradiću pored Ljubljane obavlja već drugi načelnički mandat. Šarec je prilikom najave kandidature već kazao kako Slovenija treba predstavnika mlađe, nove generacije na mjestu predsjednika države jer oni za to imaju pootrebna znanja i sposobnosti, te da je država umorna od predstavnika stare političke klase koji ne znaju rješavati praktične probleme državljana. Zanimljivo je da se radi o profesionalnom glumcu s diplomom kazališne akademije koji je niz godina, prije ulaska u politiku, Slovence zabavljao kao stand-up komičar, posebno vješt u imitiranju glasa i retorike najpopularnijih slovenskih političara, među kojima je Pahor redovito na prvom mjestu. Time se više ne bavi i svoje dužnosti u lokalnoj zajednici po tvrdnjama sumještana obavlja vrlo ozbiljno, pa su ga Kamničani već dva puta uvjerljivo birali za svog prvog čovjeka na lokalnim izborima.

Prema anketi "Dela", treći najveći broj glasova na predsjedničkim izborima u Sloveniji u trenutku kad svoje kandidate još nisu istaknule vodeće političke stranke, dobio bi diplomat Milan Jazbec, trenutačno na dužnosti veleposlanka u Makedoniji, koji je kazao da će pred početak kampanje dati ostavku na tu dužnost. On bi prema rezultatima ankete vodećeg slovenskog lista dobio 5,2 posto glasova, dok bi za poznatog pjesnika Andreja Rozmana glasovalo 2,7 posto birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatan razlog za zabrinutost u izbornom stožeru sadašnjeg predsjednika je i podatak da čak 49 posto ispitanika navodi kako "žele promjene" na položaju predsjednika države i zapovjednika oružanih snaga iako je Pahor prema višemjesečnim ispitivanjima javnosti i dalje  uvjerljivo najpopularniji slovenski poliitičar, piše "Delo".
List tvrdi da je dodatno ispitivanje pulsa birača pokazalo kako promjene u predsjedničkoj palači žele tradiconalni birači ljevice koji Pahoru zamjeraju navodno koketranje s desnicom  ponekad sasvim neformalno ležerno ponašanje za koje smatraju da ne pristoji njegovoj funkciji, te da je Pahor manje od prosjeka omiljen i među starijim mškarcima, umirovljeniicma, te među ljudima s nižom naobrazbom koji ne poznaju moderno komuniciranje na društvenim mrežama, na čemu se dobrim dijelom zasniva strategija sadašnjeg slovenskog predsjednika.

Na pitanje koga smatraju najboljim slovenskim predsjednikom do sada, najviše ispitanika "Dela" dalo je svoj glas Janezu Drnovšeku, na drugo se mjesto plasirao  prvi slovenski predsjednik Milan Kučan, Pahor je tek na treći, dok je najmanje potpore u ocjeni svog jedinog mandata dobio Pahorov prethodnik Danilo Turk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo