Sud donio odluku / Slovenija je povrijedila Sporazum o arbitraži, ali postupak se nastavlja

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Suci Arbitražnog suda su zaključili kako arbitraža nije povrijeđena u tolikoj mjeri da se postupak ne može nastaviti

30.6.2016.
17:31
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Arbitri za granični spor između Slovenije i Hrvatske nastavit će s radom unatoč tome što je Slovenija kršila arbitražni sporazum, jer smatraju da to ne opravdava izlazak Hrvatske iz postupka, objavio je u četvrtak Stalni arbitražni sud u Haagu.

Sud u priopćenju istče da je Slovenija kršila neke odredbe arbitražnog sporazuma iz 2009., ali ne u mjeri koji bi opravdao zahtjev Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sud drži da je Slovenija, kontaktirajući sa svojim arbitrom, prekršila odredbe sporazuma, No, ta kršenja nisu takva da bi opravdala izlazak Hrvatske iz sporazuma, niti utječu na sposobnost suda da u sadašnjem sastavu neovisno i nepristrano donese odluku", navodi se u priopćenju.

Zagreb se prošle godine povukao iz postupka, nakon što su mediji objavili snimke o nedopuštenoj komunikaciji tadašnjeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca s dužnisnicom slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simonom Drenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku o povlačenju Hrvatski je sabor donio jednoglasno, a Sloveniji je predloženo da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora pred međunarodnim sudskim tijelom.

Ljubljana je prijedlog odbila i tražila nastavak prekinutog postupka do konačne presude o spornom dijelu granice na kopnu i moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ponovila je prošlog tjedna u Sloveniji da arbitražni postupak i eventualnu presudu smatra "nepovratno kompromitiranim".

Hrvatska kaže da je odluke arbitražnog suda ne obvezuju

Hrvatsku ne obvezuju odluke arbitražnog suda za granicu sa Slovenijom koji je odlukom o nastavku arbitraže propustio vratiti povjerenje u svoj rad i arbitražno pravosuđe, objavila je u četvrtak hrvatska vlada nakon odluke arbitara da nastave s radom unatoč tome što je Slovenija kršila arbitražni sporazum s Hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Arbitražni sud je propustio vratiti povjerenje u vlastitu neovisnost i nepristranost te u međunarodno arbitražno pravosuđe općenito", ocijenilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Hrvatska više nije stranka u tom arbitražnom postupku te MVEP ne komentira namjere ili odluke arbitražnog suda, niti se Hrvatska njima smatra obvezanom, bilo da je riječ o postupovnim pitanjima ili o biti graničnog spora između dviju država", kažu na Zrinjevcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo