VLADA SE USUGLASILA / Slovenija spremna na sve scenarije: 'Ako se stanje s migrantima pogorša, na granici ćemo podići ogradu'

Image
Foto: AP

Na slovensko-austrijskoj granici kod prijelaza Šentilj/Spielfeld tijekom poslijepodneva su se izbjeglice kojima je bio prekrcan slovenski izbjeglički centar pokušali probiti iz ograđenog prostora što su austrijska vojska i policija onemogućili

29.10.2015.
20:59
AP
VOYO logo

LJUBLJANA - Slovenska vlada u četvrtak je na sjednici predvidjela mogućnost zaoštravanja mjera granične kontrole zbog izbjeglica koje je spremna aktivirati ako bi se stanje s migrantskim valom pogoršalo, što sada nije slučaj, izjavila je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

Image
KAOS NA ŠENTILJU /

Scenarij s Balkana preselio u Alpe: izbjeglice sve nestrpljivije, na granici česti incidenti

Image
KAOS NA ŠENTILJU /

Scenarij s Balkana preselio u Alpe: izbjeglice sve nestrpljivije, na granici česti incidenti

O kakvim bi mjerama moglo biti riječi nije precizirala, ali je spomenula izraze kao što su "tehničke zapreke" i "ograda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dodatne restrikcije ostaju kao mogućnost i mogu u svakom trenutku biti aktivirane. Slovenija je spremna na sve moguće scenarije", izjavila je slovenska ministrica.

Ona je potvrdila da Slovenija temeljem nedavnog dogovora nastoji usporiti migrantski tijek prema sjeveru, a istakla je i da se Slovenija drži schengenskih pravila registracije potencijalnih azilanata iako druge članice EU-a to ne čine. Založila se za jaču kontrolu izbjegličkog vala na izvorištu, te u Grčkoj i Italiji, gdje bi po njenoj ocjeni bile potrebne jače snage Frontexa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na slovensko-austrijskoj granici kod prijelaza Šentilj/Spielfeld tijekom poslijepodneva su se izbjeglice kojima je bio prekrcan slovenski izbjeglički centar pokušali probiti iz ograđenog prostora što su austrijska vojska i policija onemogućili.

Iako je u drugom izbjegličkom valu u Sloveniju ušlo više od 100.000 ljudi, brojke pokazuju da se situacija ipak u odnosu na prošli tjedan pomalo smiruje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrija mora osigurati svoju granicu

Austrijsko-slovenska granica kojom svakodnevno prolaze tisuće migranata mora se opremiti dodatnim sredstvima za njezino osiguranje, istaknula je u četvrtak austrijska ministrica unutarnjih poslova ustvrdivši da je otvorena za druga rješenja osim "ograde".

Ministrica Johanna Mikl-Leitner koja je u srijedu najavila postavljanje "ograde" između dviju zemalja kroz koje prolaze migranti i izbjeglice idući na sjever Europe, opetovala je da treba "osigurati" tu granicu kako bi se "kontrolirao njihov ulazak" u Austriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najbolje organiziran granični prijelaz ne služi ničemu ako je prostor oko njega širom otvoren", rekla je ministrica za austrijsku novinsku agenciju APA-u.

No rekla je da je voljna razgovarati o "različitim mogućnostima" za "tehničko zatvaranje" granice: "Doista ne razumijem zašto bi se postavljanje kontejnera u humanitarnom pogledu bitno razlikovalo od postavljanja ograde (da bi se zapriječio prolaz), ali ako se tako izbjegava tehnički naziv 'ograda', to mi ne smeta", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjava koju je Mikl-Leitner dala u srijedu potaknula je oprečne reakcije u njezinoj zemlji i u inozemstvu.

Ministrica se branila ocijenivši da je nužan "uredan i kontroliran ulazak" u Austriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkako je Mađarska počela zatvarati svoju granicu zabranivši, u razmaku od mjesec dana, ulazak migranata iz Srbije i Hrvatske na njezin teritorij, ruta se premjestila u Sloveniju i na jug Austrije.

Više od 100.000 migranata prošlo je kroz Sloveniju od 17. listopada pa je vlada te malene zemlje EU-a rekla kako je spremna, bude li nužno, podići ogradu na granici s Hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo